Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 26 februari 2012

Glimtar från keltiska mäsan

Här kommer några glimtar från vår Keltiska mässa i Porsökyrkan ikväll.
Vi inledde kvällen på Kyrktorget med bön, klockringning och psalmsång. Med en psalmbok och en grov sten i händerna gick vi sedan in i kyrksalen.
(Klicka på bilderna så ser du bättre).


Ett läst drama framfördes utifrån dagens evangelietext; om hur Jesus frestades i öknen. Sedan gavs tillfälle att gå runt i kyrksalen och reflektera kring de olika stationerna.

Här finns det som påminner om Frestaren och det som frestar oss; ormen, äpplet, det som smakar, luktar, det som ögonen, högmodet och makten vill locka och vilseleda oss med...
Texten som står på den nedre bilden är:
.......
vad kroppen begär,
vad ögonen åtrår,
vad högfärden skryter med,
det kommer inte från Fadern
utan från världen. 
Och världen förgår med sina lockelser,
men den som gör Guds vilja 
består för evigt.
1 Joh 2:16,17

Fantastiska berg och klippor visades på väggen och det fanns speciella stenar att se och känna på - tyvärr hade jag kameran felinställd, därför kom detta inte med på bild.


Nära nattvardsbordet fanns ett litet bord med glutenfritt bröd att smaka på och en bibeltext från Joh 6:35: Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta.

Fler texter att läsa, ljuständning, en bönering som bad en välsignelse för den som steg in i ringen mm fanns det också. Sång till hälsa sjöng, textläsning på tyska, engelska och svenska, musik och psalmsång, kyrkans förbön som bads gemensamt förekom bl.a. också.


Vandringen avslutades med möjligheten att lämna sin sten vid korsets fot nära altaret. Där fanns också en skriven syndabekännelse att be.I slutet av gudstjänsten firade vi nattvard tillsammans med dagens episteltext i bakhuvudet:

.........
Vi har inte en överstepräst som är oförmögen 
att känna med oss i våra svagheter,
utan en som har prövats på alla sätt 
och varit som vi men utan synd.
Låt oss därför frimodigt träda fram till nådens tron
för att få förbarmande och nåd
i den stund då vi behöver hjälp.
Hebr 4:15, 16

Samma budskap sjöng vi i en av psalmerna som slutade med denna vers:

Han gick in med sitt liv på jorden,
Gud tog plats i din egen gestalt.
Hans seger blev din.
Han var frestad som du -
och han älskade dig över allt.
Text: Arne H Lindgren, 1978
från Svenska Psalmboken med tillägg, nr 358 v 4.

Alla bibeltexter är ifrån Bibel 2000.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar