Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

måndag 2 januari 2012

Amahl och nattgästerna



Ja! Nu är det inte så länge kvar till premiärkväll i Porsökyrkan på Gian Carlo Menottis opera "Amahl och nattgästerna". På söndag kl 19. Operan framförs också i Bergnäskyrkan dagen efter, alltså måndag den 9 januari kl 19.
Gian Carlo Menotti, som skulle ha fyllt hundra år 2011, var en italiensk kompositör, verksam i USA. Menotti är mest känd för sina operor med god psykologisk teckning av personer i både text och musik. Menotti skrev alltid sina egna operalibretton. Flera av hans verk har spelats på olika scener i Sverige. Och nu är det premiär för Luleås del!

Operan handlar om en fattig pojke, Amahl, och hans mamma under en alldeles speciell natt. På deras dörr knackar tre kungar som söker natthärbärge. Kungarna har följt en stjärna på skyn. De har färdats länge och långt. Var kan de finna den nyfödde konungen?
En spännande familjeopera!

Lars Magnusson, kantor i Nederluleå församling (placerad i Porsökyrkan) leder den musikaliska instuderingen. Lars har tidigare arbetat som sångare och skådespelare i södra Sverige och undervisat på Teaterhögskolan i Luleå. För regin står Sarah Broberg, tidigare skådespelare på Norrbottensteatern (bl.a. i "Populärmusik från Vittula"). Ljussättnigen görs av Sven-Erik Liljegren som varit verksam på både Norrbottensteatern och Teaterhögskolan i Luleå. Kostymer till föreställningen tillverkas av Lars-Erik Gunnars, konstnär.

Sångare som medverkar är Carina Stenberg, Mikael Strandelin, Lars Magnusson, Charlotta Karlsson (även hon kantor i församlingen), Ulf Lundberg och Lars-Erik Gunnars samt en Herdekör. Andreas Söderberg, organist i Nederluleå församling, spelar piano till föreställningen.
Operan framförs på svenska i översättning av Lars Magnusson.

Ingen entréavgift tas ut, men platsantalet är begränsat, boka därför plats via församlingens expedition 0920-277000.

Visst ses vi där? Jag tycker att det ska bli jätte-spännande!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar