Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

tisdag 22 maj 2012

Vilar glad. I din famn.

 Taklampa från Nederluleå kyrka. Tyckte att den påminde om lamporna i Slottskyrkan...

Eftersom jag var ledig och det inte var särskilt inbjudande att gå ut mitt på dagen, så tittade jag på prinsessan Estelles dop i Slottskyrkan på TV, trots att jag inte är särskilt rojalistisk av mig. Däremot är jag för dop!

Tyckte att det skulle vara lite roligt att se om Ärkebiskop Anders Wejryds dopgudstjänst för en blivande tronarvinge skilde sig mycket från de dopgudstjänster som jag som en enkel komminister (= präst) leder för barn  i Luleåtrakten (för det mesta). Och det gjorde det faktiskt inte! Själva dopordningen var exakt som den står i Svenska kyrkans handbok. Ärkebiskopen följde den väldigt ordagrant.

Allt runt omkring var ju däremot speciellt förstås... men själva dopgudstjänsten var ungefär som för vilket barn som helst. Det är rätt, tycker jag. Ja, tre präster brukar det förstås inte vara som tjänstgör samtidigt i en dopgudstjänst. Att kronprinsessan Victoria bad tackbönen för deras barn är inte speciellt ovanligt, det är det många föräldrar som gör, eller andra anhöriga.

Personligen skulle jag önskat att föräldrarna hade valt en av våra fina doppsalmer - eftersom Estelles dop blir en förebild för många andra föräldrars val. Likaså hade jag önskat att de att bett den "nya" översättningen av Herrens bön (som inte är så ny längre!) Vår Fader, istället för Fader vår.



Här kan du läsa mer om Estelles dop och Ärkebiskopens tal

Här intill finns också Ärkebiskopens blogg.



I Slottskyrkan vara dopfunten helt gjord av silver. I Nederluleå kyrka (=Gammelstads kyrka) är dopfunten i marmor och är senmedeltida. Här kan du läsa mer om Nederluleå kyrka

På dopgudstjänsten för Estelle sjöng Elin Rombo till harpa Vilar glad. I din famn.
Citerar en del av sången:

.....
Det är kärleken som bär min förtröstan genom livet.
Så jag söker dig, jag ropar överallt ditt namn 
 tills jag är i din famn;
vilar glad i din famn.
Vilar glad. I din famn.
Nära vill jag vara.
Lugn vid din varma själ.
Jag är en barnsång bara.
Den är enkel och menar så väl.
.....
Musik Benny Andersson
Text Kristina Lugn

Här kan du läsa om dop i Nederluleå församling
Välkommen att höra av dig!

2 kommentarer:

  1. Här var det också ett väder som gjorde att jag blev fast framför SvtPlay och såg dopet i direktsändning. Tyckte också om att det var en traditionell dopgudstjänst, trots den maffiga omgivningen. Det fanns en enkelhet mitt i glansen. Och Estelle skötte sej ju exemplariskt... Fin sång, den har jag aldrig hört förut!

    SvaraRadera
  2. Precis vad jag tänkte igår när jag såg på TV. Väldigt vad likt det var dopgudstjänsterna i Porsökyrkan.

    SvaraRadera