Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

onsdag 23 februari 2011

Karin Boye

I kväll när jag skulle stryka ett par gardiner och en stor duk, satte jag på TV:n - för att det skulle kännas lite lättare med strykningen. Då var det ett program som tydligen handlade om poesi, programledaren talade mycket om och citerade Karin Boye.

Det var Karin Boye som fick mig att bli intresserad av poesi. När jag var barn åkte vi alltid till farmor och farfar i Fjällbonäs (utanför Arvidsjaur) på pappas semestrar. När jag började närma mig tonåren, tyckte jag emellanåt att det var väldigt långtråkigt och längtade efter min bästa kompis i Piteå. Då blev böckerna i bokhyllan i vårt sovrum på andra våningen min räddning. Farmor hade massor av böcker av Sigge Stark, dem slukade jag. Och det var där som jag också hittade en diktbok av Karin Boye, som jag började läsa...

Jag var i stort sett konstant kär på den där tiden. I Karin Boyes dikter fann jag formuleringar som tilltalade mig och som jag tyckte beskrev precis så som det var. En sådan dikt var:

FRÅN EN STYGG FLICKA
Jag hoppas du inte alls har det bra.
Jag hoppas att du ligger vaken som jag
och känner dig lustigt glad och rörd
och yr och ängslig och mycket störd.

Och rätt som det är, så får du brått
att lägga dig rätt för att sova gott.
Jag hoppas det dröjer en liten stund...
Jag hoppas du inte får en blund!

En annan favorit var nr 14 ur Härdarna:

Jag vill gärna stå på gatan här och frysa
för att se två fönster på en gavel lysa.
Den som bor där inne är mig mycket kär.
Jag blir sjuk i hjärtat, när det lyser där.

Jag vill gå till hörnet, jag vill långsamt vända,
så att jag får se dig skymta fram kanhända.
Att du är så nära... Varför står jag här?
Jag blir sjuk i hjärtat, när det lyser där.

Ja, det blev lite minnen från tidig tonårstid. Karin Boye har fortsatt att vara en favorit. Hon har lyckats fånga mycket i sin lyrik. Inte bara förälskelse.

Jag citerar till slut en strof ur IDYLL, kan väl passa bra så här mitt i veckan:

Var inte rädd:
i vardagens innersta,
i allt livs hjärta,
brinner med stilla nynnande lågor 
en djup, hemlig helg.

Texterna är hämtade ur Dikter, av Karin Boye Den svenska lyriken, Bonniers 1974.

Foto: B.R. Det skulle ha kunnat vara från Fjällbonäs, men det är det inte, utan från Jäckvikk.

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt vad mycket fin poesi du har samlat på dig! En fin skatt. För mig är det med poesi som med romaner, filmer och recept; jag blir glad, fascinerad och upprymd över de som är bra, men otålig, frustrerad och ger ofta upp innan jag hittat dem. Jag läser med andra ord inte diktböcker, och hittar därför sällan själv pärlorna. Men då är det ju bra att det finns såna som du som letar fram dem åt oss andra ;-)

    SvaraRadera