Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

lördag 12 februari 2011

Tryggare kan ingen vara

Nu är det inte så många dagar kvar tills jag ska vara på Stugmöte i Prästgården och berätta om Lina Sandell (f 1832) och hennes författarskap. Det har känts så länge dit ... Men vips så är vi nästan där. Jag kommer att berätta en del om Lina Sandells liv och bakgrund; viktiga personer i hennes liv m.m.
Naturligtvis kommer vi också att sjunga några av hennes psalmer. Lennart Johansson kommer att leda sången.
Min studiekamrat Annica Dageryd har skrivit en uppsats, som är mig till stor hjälp i mina förberedelser; Lina Sandell Om hennes gudsbild - i mötet mellan liv, poesi, psalm och lära, 2007.

En av de mest kända psalmerna av Lina Sandell är Tryggare kan ingen vara (nr 248 i 1986:års Psalmbok). Den hör till en av de äldsta bevarade psalmerna av Lina Sandell. Förmodligen skrev Lina den när hon var i de övre tonåren. Det finns en gammal tradition, som säger att Lina Sandell satt i ett stort askträd på tomten och skrev texten. Linas pappa, prosten Jonas Sandell hade gett trädet namnet Yggdrasil, ett namn från den nordiska mytologin, som betyder världsträdet. Kanske var det naturupplevelserna från trädets höjd som gav Lina inspiration till "stjärnan på himlafästet" och "fågeln i sitt kända näste", sitt bo.Men inspirationen kan också ha kommit från den oro som fanns i världen vid denna tidpunkt, en längtan efter trygghet.
Lina hade själv inget lätt liv, hon var ofta sjuk och svag, och nu sitter hon i sitt älsklingsträd och skriver om trygghet.

Psalmen var troligen inte från början tänkt just för barn, även om Lina tidigt kallade den för "Guds barns trygghet", så menande hon snarare barnaskapet i Gud.
I dag är psalmen en mycket populär doppsalm (den vanligaste?), men den förekommer ganska ofta också på begravningar. Det finns en trygghet i psalmen som många tycker om och är välbekant med.

Lina Sandell använde sig ofta av bibliska begrepp och bibelord i sina texter. Det är nog inte alla på en Dopgudstjänst i Svenska kyrkan idag, som känner till bakgrunden till de begrepp som finns i denna psalm, som t.ex. att fadern som "sig förbarmar" har sin grund i flera psaltarpsalmer i Gamla testamentet, t.ex. Psaltaren 103:13: Som en fader förbarmar sig över barnen, så förbarmar sig Herren över dem som fruktar honom. Gud som förbarmar sig, bär oss på sina fadersarmar. Här betona Lina Sandell Guds maskulina och faderliga sida, i andra psalmer beskriver hon Gud i modersbilder.



Foto från Karin Mannerståls Hemsida; Polarn o Pyret 2010.


Ingen nöd och ingen lycka
skall utur hans hand dem rycka.
Han vår vän för andra vänner,
sina barns bekymmer känner.

Gläd dig då, du lilla skara:
Jakobs Gud skall dig bevara.
För hans vilja måste alla
fiender till jorden falla.

(Svenska Psalmboken med tillägg, Verbum nr 248 v 3 o 4)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar