Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

lördag 26 februari 2011

Besök i Överluleå kyrka

Så var då det roliga slut! I kväll har vi kört min syster till tåget. Det har varit underbart roligt att ha henne hos oss några dagar!

Det blev en riktigt fin vårvinterdag idag, ett par minusgrader och sol. På förmiddagen var vi på stan. Vi började med att gå till Columbariet i Överluleå kyrka.


Ett columbarium är ett gravvalv med nischer avsedda för förvaring av de gravurnor i vilka de kremerade avlidnas aska finns. Columbarium finns inte på så många platser i Sverige. I Boden är columbariet i Överluleå kyrka. Columbariet ligger i det som var sakristia under de första hundra åren.


Uppe på en höjd vid Bodträsket ligger Överluleå kyrka. Under 1800-talet låg kyrkan i en medelstor by med namnet Boden, som i sin tur låg i den vidsträckta Överluleå socken. Därför heter kyrkan än idag Överluleå kyrka. Kyrkan invigdes 17 juli 1831. I kyrkan fanns då tre läktare och totalt bänkplatser för 2240 personer, idag finns det plats för 800 personer.


Vid renoveringen 1980 fick Pär Andersson uppdraget att måla ett altarskåp. Det blev ett ljust och färgrikt inslag i koret.

I Mariakoret i Överluleå kyrka finns en muralmålning, utförd 1953/54 av Simon Sörman med motivet Jesus välsignar barnen. Konstnärens strävan har varit att göra målningen till en ljus och samlande plats i dopkoret. Centralpunkten i målningen är Jesus tillsammans med en man och kvinna och deras lilla barn. Simon Sörman målade vardagliga, enkelt symboliserande motiv  med människor i bygd och natur. Genom att måla Jesus i en stadsmiljö förstås att Han finns överallt där människorna finns.
Uppgifterna om Överluleå kyrka har jag hämtat ifrån ett häfte  som heter Kyrkorna i Överluleå, Gunnarsbyns och Sävasts församlingar av Leif Nordenstorm, Lottie Rasmusson och Bengt Sveder m.fl.

Efter vårt besök i Överluleå kyrka var vi på "Konst i det vita". Det tror jag, att jag vill berätta om i morgon...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar