Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

torsdag 13 september 2012

Naousa

I går lämnade vi Thessaloniki och åkte vidare med buss till Naousa, ca 9, 10 mil. En mindre stad i norra Grekland där min kusin och hennes man bor. Fantastiskt roligt att träfffa dem igen!


Thessaloniki var en rolig stad att vandra i och hotellet var fint och lyxigt, ändå så är det ännu mycket roligare att få komma till en mindre ort och se och möta vanliga greker i deras vardagsliv.



Vi har det mycket förmånligt som får bo och vara med min kusin som är frilansjournalist och hennes make som är lärare på gymnasiet i Naousa och ta del av deras liv och iakttagelser kring det som händer i Grekland just nu. Maken H är grek och uppväxt i Naousa och har därför perspektiv på hur livet har förändrats för många, eller egentligen alla.

Det står många lokaler tomma där det varit restauranger och butiker förut, läget har tvingat dem att lägga ner. Det kan vara svårt att få tag på mediciner, min kusin jagar just nu sin medicin som hon är beroende av, det hon har räcker bara några dagar till... Det är mycket strejker som också försvårar livet. För många sänks lönerna och priserna på varorna höjs.
Många människor mår naturligtvis dåligt. Självmord har inte varit så vanligt i Grekland, men nu är det många människor som gör slut på sina liv.

I kontrast till allt detta och mycket mer, så finns det så mycket gott i detta land. Här i Naousa finns t.ex. ett rikt kulturliv. Här är också jorden mycket bördig, det är grönt och frodigt och det finns mycket odlingar.








I kristider så klarar sig människor i dessa trakter bättre än de som bor i storstäder, eftersom de kan leva av vad jorden kan ge. Därför förekommer mycket byteshandel, man ger varandra av det man har och får annat tillbaka. Precis som det var i gamla tider.

I dag har vi varit en vända till en by som heter Arkochri, ca 5 mil härifrån. Vi gick bara en promenad genom denna pittoreska by, fantastisk utsikt och mycket gulliga och välskötta hus och tomter. Plockade lite fikon under vägen...








Vi har det bra.
Det är varmt, lite kvavt och disigt. Oväder är utlovat, få se hur det blir med det...

Nu ska vi äta fyllda paprikor, det luktar så gott.

1 kommentar: