Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

lördag 22 september 2012

Borta bra men hemma höst


När vi idag blev hämtade på Kallax och åkte 97:an hem var det så uppenbart att det blivit höst medan vi varit borta. Vilka ljuvliga färgskiftningar. Det är inte så tokigt med höst heller... Speciellt inte när solen lyser.



På denna dag står det i almanackan att det är höstdagjämning. Höstdagjämningen är inte en dag, utan ett ögonblick. En ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt, beroende på var man befinner sig på jorden. Det är när solskivans centrum passerar gränsen mellan norra och södra himmelssfären, det vill säga passerar himmelsekvatorn. Uppgifterna har jag tagit från Wikipedia.

I mina öron låter det nästan som poesi:
En ögonblicklig händelse... solskivans centrum... himmelssfären... himmelsekvatorn...
Vidare står det om ljusets böjning i atmosfären som påverkar längden på natten och dagen.
Dagarna omkring höstdagjämningen går solen upp rakt i öster och omkring tolv timmar senare går den ner rakt i väster.

Allt det här skulle vår värd Harry i Grekland som vi precis kommer ifrån kunna berätta och förklara på ett levande sätt. Det är hans ämnesområde.




Den nyplanterade häcken för i år har fått fina färger på bladen. Precis som jag önskat. :-)
Snart ska den klippas ned för att bli kraftig och tät och det som klipps bort ska planteras och förhoppningsvis ge nya skott. Livets motsägelsefulla lag.



"Höst" betyder "skörd" (enligt Wikipedia) och är besläktat med "hösta" och "inhösta", det vill säga samla eller hämta in. Alltså skördetid. 
Hösten är också - för växterna i alla fall - en förberedelsetid för vintern; vintervilan. 
Vi människor upplever kanske inte så mycket vintervila. Eller gör vi det? På vissa områden kanske... 



Så är vi då hemma igen. Resans alla moment gick bra. Vi har packat upp och tvättmaskinen har gått för fullt. 
Vi tog siesta på eftermiddagen och sov en timme. Det måste vi vänja oss av med nu... :-(
Vardagslivet står snart för dörren.




2 kommentarer:

  1. Ja, det låter som poesi och Dina egna ord låter som poesi de också!

    SvaraRadera
  2. Skönt att höra att ni är hemma och att resan gick bra!Och visst är hösten fin den också, allt har sin tid. Vi har badat idag för här på Kreta är det fortfarande somrigt...kram!

    SvaraRadera