Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

tisdag 18 september 2012

Dalamaras vingård

Naousa i norra Grekland är känd för sina vinodlingar. Häromkring finns en druva som passar ypperligt till vin.

Vi har besökt en av de många vingårdarna i dessa trakter. Dalamaras vingård som går 6 generationer tillbaka i tiden sedan 1842.

Vinrankorna trivs och växer bra av någon anledning i sluttningar. Den här vinodlingen låg så vackert med de höga bergen i bakgrunden.

Biologisk odling
Här lagras vinet på ekfat
Korkar till vinflaskorna med vingårdens namn och ort. Av deras produktion går 40% till andra länder.
Hit kan även andra vinodlare komma med resterna från sin vinframställning och bränna sitt Tsipouro. Under tiden kan familj och vänner ha fest och roligheter i den mycket trevliga och smakfulla lokalen som syns på bilden ovan och under.
Här är sonen Kostis i familjeföretaget. Han rankas som en av de 30 unga bästa lovande framtida vinodlarna i världen. Han har studerat utomlands, men nu återvänt till Naousa och familjeföretaget.
Vi fick provsmaka både ett rött och vitt vin. Vi är inte precis några vinkännare, men vi tyckte att smaken var god.
Läs gärna mer om Dalamaras vingård på bloggen www.greklandnu.blogspot.com på den 17 september 2011. När jag får möjlighet gör jag en direkt länk till inlägget.
Dagen avslutades med en promenad bl.a. på stadens idrottsarena. Det var längesedan jag "besteg" en idrottsplan! Jag var inte helt rätt klädd... Många andra gick eller sprang runt där också även om det inte syns på bilden. Det finns många duktiga idrottare i Naousa.

Innan vi kom hem till lägenheten igen så var vi in i den lokal där min kusins make H håller föreläsningar sista lördagen i varje månad (förutom under sommarmånaderna) sedan år 2000 om stjärnor och människor i det nya årtusendet. H har doktorerat i astronomi. Till föreläsningarna kommer intresserade från hela världen.



1 kommentar:

  1. Vilken förmån att släkt i en annan del av världen!
    Kram Trosasyster

    SvaraRadera