Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

onsdag 16 januari 2013

Queer



Kyrkbyn (Gammelstad) på väg ner mot Petrigården där vi varit idag

Jag har varit med om en intressant utbildningsdag i dag i mitt arbete i Nederluleå församling. Två föreläsare från RFSL; Linda Moestam och Sophie Gunnarsson har pratat om Hbtq-frågor. Om öppenhet och bemötande. Något som vi återkom till under dagen gång på gång var normer; normkritik, normsamverkan, heteronormen mm.

Jag klarar inte av att sammanfatta dagen, men jag, liksom många andra, fick en del att tänka på.
Vi brukar t.ex. prata om att behandla alla människor lika. Men det är inte alltid rätt. Däremot att ge en likvärdig behandling.

Ett par frågor som jag antecknade på mitt papper:
Vem har rätten/makten att definiera människor, företeelser, uttryck? (Vanligtvis har det varit den vita, friska heteromannen)

Vem är det som ska komma ut ur garderoben egentligen?

Hur använder vi språket? Genom vårt sätt att tala/tilltala så är det lätt gjort att exkludera (stänga ute) människor i vår omgivning. Även om det inte alls är meningen...

Som sagt, det här är absolut inte en sammanfattning, bara några lösryckta ord och meningar.

Innan utbildningsdagen började läste vi några stycken kommande söndags evangelietext om Jesus och kvinnan vid Sykars brunn. Jesus vågade verkligen bryta mot den vanliga normen; han tilltalade en kvinna, dessutom en samarisk kvinna! Män tilltalade inte kvinnor hur som helst, dessutom ville inte judar överhuvudtaget ha med samarier att göra!
Man skulle verkligen kunna säga att Jesus var Queer (=udda, annorlunda, konstig), för att använda ett uttryck som vi talat om idag.



3 kommentarer:

  1. Men så bra! Kyrkan är ju verkligen till för ALLA!

    SvaraRadera
  2. Så otroligt vackert det måste vara i kyrkbyn just nu...En annan bild än den vi såg, då det var sommar. Intressant dag du verkar ha haft!

    SvaraRadera
  3. Jag läste nyligen det här: Normalt är bara ett annat ord för vanligt och om många delar samma förutsättningar är det plötsligt det som är det normala.
    Också tänkvärda ord! Många är det som är homosexuella, handikappade, invandrare etc.

    SvaraRadera