Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

fredag 11 januari 2013

PORSÖMÄSSA



Porsökyrkan, Luleå


I dag har jag bl.a. förberett mig för Porsömässa på söndag kl 17.
Det är en gudstjänst med nattvard.
Porsömässan är öppen för att många kan vara delaktiga i gudstjänsten.

Jag tror att ju fler röster, händer, ögon och tankar som finns med i en gudstjänst desto större och mer levande kan Gud bli för oss. Ingen av oss kan helt förstå eller förklara Gud. Gud är alltid mycket större. Vi kan aldrig fånga in Gud i mönster och former, men är vi många som på något sätt vill ge uttryck för vår längtan, sökande, tro... så kan vi lära känna Gud bättre genom varandra och i det var och en vill bidra med.
Det kan handla om att dela ut psalmböcker, tända ljus, läsa en text, sjunga, spela, dansa, vara med och dela ut bröd och vin, be en bön eller berätta något personligt om sin livsvandring  - eller något annat.

Vi träffas alltid en timme innan gudstjänsten för att gå igenom vem som gör vad i gudstjänsten. Till den planeringen är vem som helst välkommen. Vill någon berätta något från sitt liv eller sjunga eller spela så vill helst ansvarig präst och musiker veta det under veckan för att kunna planera gudstjänsten efter det.

Under nattvardsmåltiden finns alltid möjligheten att tända ljus, ibland att få personlig förbön, att ha möjlighet att reflektera över en text, en bön eller över något att se på, ta på...


 Operaföreställning i Porsökyrkan jan 2012


Efter rörelsen i rummet ges tillfälle till tystnad och stillhet innan gudstjänsten avslutas.

I Porsömässan används en del nya formuleringar och liturgiska uttryck från Förslaget till ny Kyrkohandbok för Svenska kyrkan. Det kommer att utvärderas sedan.

KYRKANS PORT
O Gud, gör kyrkans port
vid nog att ta emot alla som längtar
efter kärlek och gemenskap,
trång nog att utestänga all avund,
högfärd och trätlystnad.
Gör dess tröskel så slät,
att barn och vilsna fötter
inte snubblar,
men så hög och stark,
att den onde inte kommer in.
Gud, låt kyrkans dörr
bli en port till ditt eviga rike.
Ur Uncommon Prayers


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar