Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 21 oktober 2012

Vem är min mor, far, syster, bror?




 Har tänkt på det här med släktskap och icke släktskap...
Jag tycker det är intressant att se hur Jesus så tydligt vidgar synen på vad familj och släktskap är. Han talar faktiskt inte om att värna kärnfamiljen - även om både Jesus och Bibeln i övrigt visar på vårt ansvar att ta vård om dem som vi särskilt hör ihop med. Han tar inte avstånd ifrån våra blodsband och gemensamma gener, men han vill öppna upp för fler och för andra konstellationer.

I dagens evangelietext från Markus 3:31-35 definieras inte mor, bror och syster i första hand efter jordiskt släktskap - utan han talar om en samhörighet som är större och vidare än kärnfamiljen. Jesus vägrar att finna sig i att bara tillhöra dem som han delar blodsband med.

Detta är egentligen inte särskilt konstigt eller ovanligt. Hur många upplever inte en större släktskap eller systerlig/broderlig gemenskap med personer som man inte alls är släkt med? Hur många har inte upplevt att någon har varit deras mor eller far, mer än deras ursprungs-föräldrar? Det är många människors räddning!
Det finns mycket man kan säga om detta; dåliga relationer i familj och släkt, avståndstaganden, ensamhet, människor utan närstående... och motsatsen.

När jag körde hem ikväll efter gudstjänsten hörde jag ett radioprogram om insemination. Barn intervjuades. Vem är deras pappa? Har de någon pappa? Hur förklarar de för sina kompisar? Mammorna fick också berätta om deras familjesituationer. En del av dem levde ensamma, andra levde tillsammans med en annan kvinna. De är självklart också familjer med mor, syster och bror...
En del familjer består av två mammor eller av två pappor.

Tänkte vidare på alla bonuspappor, bonusfarmödrar, bonussyskon... vilka familjer och djupa släktskap det kan bildas!

Jag tror att Jesus inte förskräcks av dagens familje-konstellationer som inte riktigt överensstämmer med den gamla kärnfamiljen - om det bara finns goda och kärleksfulla relationer, där man visar ansvar och omsorg om varandra.

Jesus talar i dagens bibeltext om ett släktskap som har sin grund i Gud, ett barnaskap hos Gud. Den släktskapen sträcker sig långt tillbaka i tiden och räcker långt fram i evighet och finns över hela världen. Här ryms vi alla! Med våra olikheter som gåvor till varandra.

Nä, nu får det vara slut-predikat för idag!




 Lägg i varandras händer fred,
som bröd vi fått att dela.
I skörheten vi delar liv.
Vår uppgift är att hela.

Text: Fred Kaan, övs: Per Harling
Psalm 831 vers 3 i Psalmer i 2000-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar