Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 7 oktober 2012

Lydia

Nej, Lydia har inte namnsdag idag... men dagens episteltext (brevtext) handlar om henne (Apg 16:11-15). En häftig kvinna! Hon bodde i Filippi i Makedonien, som på den här tiden hörde till Grekland. Hon hade ett eget företag, hon handlade med purpurtyger. Den röda färgen var mycket eftertraktad och dyr. Jag tänker mig att hon var elegant och välklädd. Ibland gick Lydia ner till floden i staden. 


Pereas

Där pågick handel och kommers, liv och rörelse...Där fanns också ett "böneställe", en plats där framför allt kvinnor samlades och bad. En kväll när hon var där, kom Paulus, Timotheos och Silas. Hon visste inte vilka de var och inte heller att Paulus hade haft en nattlig syn för några dagar sedan. Han hade sett en man stå på det Makedoniska fastlandet och ropa: Kom över till Makedonien och hjälp oss!

 
 
Veria (Beroia är det bibliska namnet). Paulus kallelse till Makedonien.


Paulus och hans kollegor lämnar Asien och kommer över till vad vi idag kallar Europa. Det var ett stort steg! En ny kontinent. Paulus och hans medarbetare hade hört talas om att det skulle finnas ett "böneställe" vid floden och de lyckades finna det. Blev de besvikna? Där fanns bara en liten grupp kvinnor, kanske hade de tänkt sig något större...
De kom i samspråk med Lydia som tillhörde de "gudfruktiga", dvs hedning men sympatiserade med den judiska tron. Hon blir berörd och vill gå "den vägen", som den kristna tron kallades för. Hon låter döpa sig i floden redan samma kväll. 


Pereas

Lydia blir den första kristna person vi känner till i Europa.
Lydia bjöd hem Paulus och de som var med honom till sig, de fick bo hos henne. Hon var handlingskraftig och orädd - och tydligen van att få som hon ville "Och hon gav sig inte!" står det i texten.
Lydias hem blev sedan en mötesplats för de kristna. Härifrån spreds budskapet om Jesus vidare.
I Fillipi föds alltså den första kristna församlingen i Europa. Tänk att den där lilla och enkla början fick så djupa och bestående konsekvenser. Lydia hade en nyckelroll i sammanhanget.

I Guds rike har ingen rätt att säga: "Jasså, bara några kvinnor... eller bara några barn/eller gamla..." I Guds rike är alla viktiga. Vi vet heller aldrig vem Gud väljer ut att vara nyckelperson i sitt verk bland människor...

Både Lydia och Paulus lyssnade i tro, som den här söndagens tema är och det fick konsekvenser inte bara för deras egna liv, utan också för många andra.
Lydia och Paulus lyssnade också i tro på varandra.
Båda sökte de sig till ett "böneställe".
Det kan väl vara några anledningar till att den första kristna församlingen bildades där och evangeliet spreds vidare...


 Pereas, norra Grekland

Förutom bibeltexten så har jag inspirerats också av andra författare som t.ex. Ylva Eggehorn.

2 kommentarer:

  1. Ja, hon verkade vara en tuff kvinna! Synd att ni inte hann åka till Filippi och se den minnesplats vid floden där det sägs att Lydia döptes. Där hålls gudstjänster ibland. När vi var där för några år sen var det en grupp spanska katoliker som samlats där för att i en mässa minnas det första dopet, det var så fint!

    SvaraRadera
  2. Ja, det skulle vara roligt att komma dit! Det får vi ta nästa gång :-)

    SvaraRadera