Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

lördag 13 oktober 2012

Normalstörda

I dag har jag lyssnat till kyrkoherde Olle Carlsson, Katarina församling, som besöker Nederluleå församling under denna Tacksägelsehelg.


De flesta av oss är "normalstörda", har Olle Carlsson uppmärksammat oss på. Ingen av oss lever oberoende av laster och problem. Våra beroenden ser olika ut. "Att vara människa är att vara beroende", talade bl.a. Olle Carlsson om och det skriver han också om i sin senaste bok 12 steg för hopplösa. Livsförändring på djupet. "Missbruk och destruktiva beteenden handlar om så mycket mer än kemiska substanser, spel eller mat - det kan handla om statusjakt, prestationsångest och utseendefixering. Vi rids alla av mer eller mindre tvångsmässiga tankar och beroenden som vi inte kan övervinna på egen hand. Vi brottas alla med känslor av stress, självförakt, svartsjuka, skam, kaos, skuld, bitterhet eller att alltid vilja vara till lags. Ingen människa är oberoende".



Vi behöver sätta ord på vårt livs dilemma och våga be om hjälp. Det är ofta en hårfin skillnad mellan den som ber om hjälp och att vara till hjälp, talade också Olle Carlsson om idag. Det kan vara befriande att komma ihåg. Vi behöver varandra.

Olle Carlsson berättade också om sitt eget missbruk, skam, beroende av hjälp och hur Allhelgonamässan växte fram just genom en grupp människors behov av varandras stöd och hjälp. Det är fascinerande tycker jag! Ibland tänker vi att vi ska bli piggare, starkare, vara mer förberedda, ha större kunskaper innan vi satsar på något nytt... Men tänk att mitt i svagheten, osäkerheten och beroendet av varandras stöd så kan något nytt växa fram. Det fyller mig med hopp och glädje; då kan jag också få vara med...



Tjuvkik in på Urbanstore


Något helt annat: I går var jag förbi min bror Urbans butik på Sturegatan i Boden. Tillsammans med sina anställda håller han på och förbereder öppnandet av en inredningsbutik om ett par, tre veckor. De kommer att sälja soffor, madrasser, sängkläder, tapeter mm. Det kommer att bli riktigt bra, tror jag. Ser fram emot det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar