Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 11 december 2011

Johannes
I dag, tredje advent, handlar evangelietexterna om Johannes döparen. Johannes alldeles speciella och viktiga uppdrag i livet var att förbereda vägen för Jesus. Han var en brinnande väckelsepredikant. Men i dagens evangelietext (Matt 11:2ff) finner vi honom i en mörk fängelsehåla.

Johannes var visserligen unik med ett stort uppdrag. Men han var ingen övermänniska. Han kunde, liksom vi alla, drabbas av missmod, nedstämdhet och tvivel.
Han sänder med sina lärjungar en fråga till Jesus: Är du den som skall komma, eller skall vi vänta på någon annan? Johannes var frimodig och djärv i sin förkunnelse, här visar han också på mod och öppenhet inför sin egen kamp och brottning.

Prestige och duktighet hindrar oss ofta från att våga fråga, våga uttrycka vår tveksamhet och våra tvivel.
Jag tror att den som vågar vara öppen med sina funderingar - den hjälper också andra att våga komma med sina tankar.

Johannes uppdrag var att gå före och röja väg för Jesus. Johannes ärlighet var också en del i förberedelserna för Jesus och hans rike. Inte bara för Johannes själv, utan också för oss andra. Det är tillåtet att tvivla, att fråga, att inte förstå...
Det är skönt, tycker jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar