Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 4 december 2011

Andra advent
En innehållsrik helg är till ända. Flera olika gudstjänster, möten, samtal...
Ett tema som har kommit igen under helgen på olika sätt har varit "ljus". Samtidigt är kyrkoårets ämne för denna söndag: Guds rike är nära.
Jag har funderat lite grand på de fyra adventsljusen. Två ljus brinner i ljusstaken och två ljus är ännu inte tända.
Vi befinner oss lite mitt emellan. I ett mellanrum.
Jag tänker att det är så att vara kristen. Guds rike med dess annorlunda kung har kommit till oss, nära, mitt ibland oss - vi har fått ta del av dess liv. Samtidigt har vi fått löfte om mer, något ännu större, tydligare, fullkomligare... Det väntar vi på, det är de två återstående ljusen, som inte är släckta, utan ännu inte tända. Det är som när vi satt oss på tåget, eller flyget, på väg bort (eller hem!). Vi är på väg, men vi är inte framme - och vi vet inte riktigt hur det blir när vi kommer fram. Det kan kännas lite skrämmande, men mest spännande kanske och för en del är  längtan jätte-stor...
Vårt hopp, vår tröst står till de två återstående ljusen, ännu inte tända... Under tiden som vi väntar på det fullkomliga har Jesus lovat att aldrig överge oss, han kommer ständigt till oss i gudstjänsten, nattvarden, i mötet mellan varandra, i vår ensamhet... Han kommer till oss från framtiden.
Det fjärde ljuset, som vi alla längtar efter att tända, berättar för oss hur Jesus kommer till oss i ett litet, litet, oskyldigt och sårbart barn. En dag ska alla se och förstå att det är han som är världens ljus och hopp. Så omöjligt och "upp och nedvänt" är Guds rike.


Från Bergnäskyrkan idag, taget med mobilen.
Om du klickar på bilden ser du bättre.2 kommentarer:

  1. Vill bara förtydliga om skynket - det har inget med julspelet att göra.
    Jag tror att det hänger upp det till första advent och så får det hänga uppe fram till efter jul =)

    SvaraRadera
  2. Tack Malin! Jag har tagit bort den kommentaren :-)

    SvaraRadera