Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 25 december 2011

Att lyfta ett barn

Efter ett lugnt och avslappnat julfirande här hemma hos oss tillsammans med våra barn, min mamma och hennes man och en av mina bröder så åkte vi till Luleå och Porsökyrkan på kvällen.
Vi hade julnattsmässa. Det kändes fint att få avsluta dagen så, tycker jag. Tillsammans fick vi glädjas åt de välkända julpsalmerna och de lika kända bibeltexterna. Vi fick också lyssna till stämningsfull sång. För mig känns det alltid extra roligt att få ha med hela min familj till kyrkan - det blir inte så ofta numera.
På 80-talet, kanske var det i närheten av när vi hade fått vårt första barn, så läste jag en dikt av Vibeke Olsson, som blev något av en aha-upplevelse för mig. Den finns i mitt bakhuvud varje jul. Den fick mig att ana något av vidden hur stort det är att Gud har kommit till oss som ett litet, sårbart barn. Gud har anförtrott sig åt oss, åt våra händer, vår famn. Vilken risk han tog! Och fortfarande tar...
Dikten är något brutal - tanken att tappa eller skada ett litet spädbarn är ju hur hemsk som helst... men skörheten blir desto tydligare.
Formuleringen "ögonen ännu utan blick" vill jag reservera mig mot. Jag tycker att det snarare är tvärtom, små barn kan ha väldigt klar och genomskådande blick.
Här är dikten:


Allt lyfta ett barn
Lyft upp Jesusbarnet ur krubban
känn hans lilla kropp mot din
den mjuka babyhuden
som ännu inte förhärdats
ögonen ännu utan blick
ljusskygga efter moderlivets mörker
hans tandlösa mun
som trevar efter ditt bröst
det tunga hjälplösa huvudet
med den sårbara fontanellen
känn honom i din famn
du kan hålla ömt
eller tappa honom i golvet
han har anförtrott sig åt dig
- så känn hans ord mot ditt hjärta
han har anförtrott dem åt din mun
glöm det aldrig
han har anförtrott sig åt dig
du kan hålla ömt
eller tappa i golvet
det hårda kalla stallgolvet.
Vibeke Olsson, Dagsmejans hopp, Westerberg, 1984

2 kommentarer:

  1. Tack för kvällsgudstjänsten, den var fin. Här kan du se hur det såg ut tidigare under dagen i Porsökyrkan.
    http://radhusbloggen.blogg.se/2011/december/adventskalendern-del-27-god-jul.html

    SvaraRadera
  2. Tack Ulrika! Vad roligt att se!! Det ser väldigt proffsigt och fint ut!

    SvaraRadera