Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 23 oktober 2011

Skatten och pärlan

I kväll har vi firat Keltisk mässa i Porsökyrkan med söndagens tema Att lyssna i tro. Vi utgick från dagens evangelietext från Matteus evangelium kapitel 13 verserna 44-46.  Texten lästes på svenska, engelska och finska.

Utmärkande för den kristna keltiska andligheten är att den vill nå alla våra sinnen och den vill visa på att Gud finns i sin skapade värld. Den keltiska traditionen lyfter fram hur allting hänger samman: natur, Gud och människa, tid och evighet, ont och gott, individen och universum...





Köpmannen sökte efter fina pärlor, berättar dagens text. Om han hittar en dyrbar pärla, säljer han allt han äger och köper den. Är det någonstans det passar att påminnas om köpmannen och pärlan, så är det i Porsökyrkan! För i det höga taket hänger altarprydnaden; Pärlan. Konstnären Erik Strand hade denna liknelse i åtanke när han gjorde verket. När man sitter i kyrkbänken kan man ur vissa vinklar inte se pärlan i den, ur andra vinklar ser man klart och tydligt pärlan i all sin gnistrande skönhet. Så kan också vår relation till Gud vara, vissa tider känns Gud osynlig eller långt borta, andra tider upplever vi Guds närhet tydligt och klart.

Det var fin och varierande sång och musik under mässan, flera olika instrument berikade musikupplevelsen som gav ro och harmoni. Musik var det också under tiden som möjligheten gavs att vandra runt i kyrkorummet till olika "stationer".


Ljuständning, att få skriva ner sina böner, få gå in i en bönering och bli omsluten av förbön. Frälsarkransen och andra pärlor och tankar kring dem fanns det tillfälle att reflektera kring vid ett par stationer.



Skatten i åkern - som också fanns med i dagens evangelietext - illustrerades vid en station. På det vita arket finns dagens text på svenska, finska och engelska.



Här påminns vi om hur viktiga och värdefulla vi är i Guds ögon. "Du är dyrbar för mig, jag ärar och älskar dig", säger Gud genom profeten Jesaja kap 43 vers 4.



En illustration från dagens gammaltestamentliga text; Psaltaren 19 fick vi också uppleva, där det bl.a står.: Herrens stadgar är sanna, de är alla rättfärdiga, mer åtråvärda än guld, än rent guld i mängd, och sötare än honung, än självrunnen honung.
Här fick vi smaka på honungen och läsa texten på flera språk.


Mässan avslutades med att Sång till hälsa sjöng den irländska välsignelsebönen Må din väg gå dig till mötes... nr 730 i  Den svenska Psalmboken med tillägg.

Jag känner en stor glädje att få finnas med i det här sammanhanget och få vara tillsammans med så många härliga människor!

Alla bibelcitat är ifrån Bibel 2000.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar