Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

lördag 15 oktober 2011

I livets villervalla

Boden. Foto: Astrid Hollingby Almroth

I linje med de senaste inläggen har mina tankar gått till Nils Ferlins dikt:

I livets villervalla
I livets villervalla
vi gå på skilda håll.
Vi mötas och vi spela
vår roll -

Vi dölja våra tankar,
vi dölja våra sår
och vårt hjärta som bankar 
och slår -

Vi haka våra skyltar
var morgon på vår grind
och prata om väder
och vind -

I livets villervalla
så nära vi gå -
men så fjärran från varandra
ändå.

En döddansares visor (1930)

Trots det lite lättsamma språket så speglar dikten något mycket tragiskt. Det är tragiskt om vi varje dag går förbi varandra, spelar våra roller och döljer våra tankar och sår: i familjen, släkten, på jobbet, i kyrkan... i de nära relationerna. Om det är så finns det en orsak, låsningar, rädslor - och då kanske man måste börja med att prata om det... Klimatet/miljön där vi lever nära varandra är vi alla delaktiga i. Ingen kan anklaga den andre. Vi är dessutom olika varandra, den ena har lättare för att dela sina tankar och sår än vad den andre har. Det måste vi komma ihåg och visa respekt för.

På bussen, tunnelbanan eller i en kö, så fysiskt nära varandra vi är - och ändå vet vi så lite vad som finns och rör sig inom den andre. Vi har alltid all anledning att visa varandra respekt!

Det fantastiska är att det faktiskt sker riktiga möten ibland! Trots omständigheter och miljöer. Ibland bara för ett ögonblick, ibland för att återkomma då och då ... Det hör till livets rikedomar, det får vi ta vara på, vara öppna inför - och våga bjuda på!

Boden. Foto: Min mor Astrid Hollingby Almroth


2 kommentarer:

  1. De där korta mötena kan verkligen uppstå ibland där man minst väntar det - och de kan lyfta en hel dag. Men för det mesta går vi ju bara förbi varann, i livets villervalla. Så fina bilder Astrid tagit!

    SvaraRadera
  2. Ja, Grekland.nu mamma är duktig på att fotografera. Hon har alltid kameran med sig - ett släktdrag!

    SvaraRadera