Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

lördag 8 oktober 2011

Hjärta i handen

Tacksägelsehelgens högtid och festligheter fortsatte i dag i Petrigården (Församlingsgården) i Gammelstad, Luleå. Temat för helgen är "Längtan och Liv". Dagen började med en vacker och god frukost. Vi var drygt 100 personer som delade denna måltid.

Frukost i Petrigården
Foto: Owe Ryås

Bland många aktiviteter; Barnkörhörna, Meditationsvandring, Knytkalas, Barnkonsert och Lovsångskonsert, så var det idag också två föreläsningar av Göran Larsson, präst och terapeut. Han talade om skammens många ansikten och uttryck och hur den kan ta makten över våra liv.
Hans eftertänksamma sätt att tala och de många exemplen gjorde det lätt att - framför allt - känna igen sig själv, men också andra. 
Skam är en känsla som drabbar oss alla någon gång, även om vi inte alltid kan sätta ord på det obehag som skammen ger upphov till. Generad. Bortgjord. Utsatt. Missmodig. Känslan av att inte riktig duga eller inte vara som andra. Skammen påverkar våra liv, våra handlingar, vårt sätt att se på oss själva osv.
Göran Larsson visade också på några vägriktningar som kan hjälpa oss att komma ut ur skamvrån och till ett helare Jag. Det är ingen enkel och snabb väg och det finns ingen genväg; vägen går genom skammen.

 Göran Larsson. Foto: Owe Ryås

Göran Larsson spelade några sånger från en skiva av sin dotter Cecilia Bergqvist i sin föreläsning. Några av texterna var skrivna av hans fru Solveig Bergqvist-Larsson. Jag citerar några verser ur en av sångerna.

Hjärta i handen
Kanske ni inte kan 
se vad jag sträcker fram
kanske ni inte ser 
vad jag just nu ger till er

Jag står med mitt hjärta i min hand

Du kan se på mig ner
och jag vågar aldrig mer
Du kan sänka mig med en blick
Men du kan höja mig med en nick

Jag står här naken
min hud är tunn
jag behöver ditt leende
och ditt seende
och jag ska värma frusenhet
och tända mörka rum
och jag ska vända hopplöshet
och väcka glädje som blivit stum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar