Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 30 december 2012

Kom inte och stör!

Kom inte och stör!
Bråka inte! Var tysta!
Det finns inte tid nu...

Sådana budskap har vi alla mötts av, inte bara som barn, utan också som vuxna.
Andra har åsikter om vad som passar sig och inte; i kyrkan, som kristen, som en respektabel samhällsmedborgare...

Samma sak skedde när föräldrarna kom med sina barn till Jesus för att han skulle välsigna dem. Lärjungarna ville hindra dem, de tyckte förmodligen att de störde eller att Jesus inte hade tid.... (Markus evangelium kap 10 vers 13-16)

Men vad sa Jesus då?
Kom, det finns utrymme...
Jag vill ta emot dig, det finns plats i min famn -
Guds rike och Guds välsignelse är för dig, för dina barn...



När Jesus skulle födas, så fanns det ingen plats för honom. Dörrarna stängdes, det var fullt, ingen ville ta emot honom och hans föräldrar. Han fick födas i ett stall och läggas i en krubba.

I vuxen ålder ansågs Jesus i vissa kretsar som besvärlig, för frågvis, ifrågasättande - nej, man ville inte ge honom plats. Istället ville man hindra honom, stänga honom ute - ja, t.o.m. döda honom.

Jesus vet vad det vill säga att bli avvisad.

När nu föräldrarna vill komma fram till Jesus med sina barn, så blir Jesus arg på sina lärjungar som försöker hindra dem.

Släpp fram barnen, Guds rike tillhör dem, säger Jesus.
Utan hänsyn till vad barnen är och vad de kan bli, erbjuds de del av Guds rike; ja, de blir t.o.m. både förebild till och bärare av Guds rike!
Det är inte bara vi vuxna som ska lära och uppfostra barnen - barnen har något viktigt att lära oss, något viktigt att visa oss. Är vi uppmärksamma på det?



Även om det finns mycket hinder i vägen och andra vill mota bort oss, andra tycker att vi stör och är besvärliga, så ser Jesus dig och mig (i Guds ögon är vi alla barn).
Han har tid och han har plats och han vill ge oss Guds välsignelse och liv.

(Det var en del från min predikan idag i Nederluleå kyrka)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar