Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 9 december 2012

Chokladtårta eller surdegsbröd
För att lugna mina vänner så kan jag säga att huset har inte brunnit, avloppet har varit där det ska vara, jag har inte ramlat eller bränt mig (bara skurit mig lite i fingret) - trots att vi hade ett litet kalas idag... Visserligen tappade jag paketet med Florsocker strax innan gästerna kom, men av någon förunderlig anledning så var det bara lite som flög ut på golvet... Vilken tur jag har haft idag!
En riktigt trevlig eftermiddag blev det med god mat och chokladtårta med chili (fast nästa gång ska jag ta mer chili).

Tänkte när jag höll på och stökade i köket, att en av liknelserna som Jesus ger i dagens evangelietext - har Jesus hämtat från köket och liknat vid Guds rike. 

Himmelriket är som en surdeg 
som en kvinna arbetar in i tre mått mjöl; 
till slut blir alltsammans syrat.
Matteusevangeliet kap 13 vers 33

Det finns många texter i Nya testamentet där Jesus uppmärksammar och upprättar kvinnan, men här använder han en klassisk kvinnlig sysselsättning (alldeles speciellt på den tiden); bakning och liknar den vid Himmelriket. Det tycker jag är roligt. En suveränt bra symbolisk bild på Guds rike!

I en annan liknelse så liknar han Gud vid en kvinna som letar efter en borttappad peng, hon städar, plockar och sopar tills hon hittar pengen - och sedan kallar hon samman sina väninnor och ber dem glädjas med henne...

Jesus plockar in Gudsriket i vår vardag, i våra kök och hem - och kvinnans arbete, som ofta skett i det tysta, lyfts fram som bilder på Gud och Guds rike. Det var sensationellt på den tiden att likna Gud vid en kvinna!
2 kommentarer:

  1. Din chokladtårta lät spännande och vilken tur att ni inte fått kalla fötter vad gäller "kalas".

    SvaraRadera
  2. Nej, kalas måste man ge fler chanser :-)

    SvaraRadera