Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

lördag 29 januari 2011

Kvinnodag

I dag blev det en riktig kvinnodag.
Vi var bara kvinnor som var i tjänst idag på min arbetsplats.
På lunchen hade vi, fyra kvinnliga präster, stämt träff för att äta tillsammans och dela lite av våra liv.
I kväll har kvinnliga kollegor till mig, plus min man (som dock inte är en kvinna) varit på Norrbottensteatern och sett föreställningen TRO. En monolog om övertygelse och tro av Matthew Hurt. Översatt och framfört av Margareta Gudmundson. Fyra kvinnor från Gamla Testamentet, tolkade i nutid. Fyra kvinnor i en värld av krig. Fyra kvinnor under trycket av en patriarkal värld. De fyra kvinnorna är Rahab, Batseba, Judit och en kvinna från Mackabeerboken, som i föreställningen heter Hanna.
Om du trycker på inlägget nedan, där det står Norrbottensteatern TRO, så kan du läsa lite mer om föreställningen och se bilder därifrån.
Det var en mycket stark och berörande föreställning som väckte många tankar och frågor. Efteråt fick vi förmånen att samtala med skådespelerskan Margareta Gudmundson och "upphovsmannen" Matthew Hurt, som just kommit till Sverige och Luleå för att se föreställningen. Samtalet gav ytterligare nya dimensioner åt det som vi redan hade berörts av. Återigen slås man av "inget nytt under solen"; dessa ursprungskvinnors liv, är också upplevelser och erfarenheter som delas av kvinnor idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar