Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 9 januari 2011

Inget nytt under solen

"Inget nytt under solen" är hämtat ifrån Predikaren i Gamla Testamentet (Bibeln). Anledningen till att jag valt det som namn på min blogg är att jag inte har ambitionen eller tron att jag kommer med några nya sanningar, nya frågor eller tankar. Jag tror att det ligger mycket sanning i Predikarens ord kap 1, vers 9b och 10:
...vad som har skett skall ske igen. Det finns ingenting nytt under solen. Säger man om något: "Det här är nytt!" så har det ändå funnits före oss, alltsedan urminnes tid.
Även om det mesta som vi stöter på eller reflekterar kring inte är nytt i världshistorien, så kan det vara hur intressant som helst att söka svar på, samtala om eller fundera kring. Dessutom kan det ju vara helt nytt för mig och då spelar det inte så stor roll att andra har grubblat eller hanterat en liknande situation före mig i århundraden! Det är ändå spännande! Ta bara ett sådant exempel som att få barn - som man gjort från skapelsens början. Hur stort och fantastiskt är inte det - det blir inte mindre betydelsefullt för att så många runt omkring mig och från urminnes tider har samma upplevelse. Tvärtom så är det intressant att få dela med andra som har liknande erfarenhet. Det kan t.o.m. bli ännu större! Vyerna vidgas.
Så du som har hittat min blogg får gärna dela med dig av dina erfarenheter och reflextioner kring livets mysterium.

På tal om Predikaren så är det en bok som jag gillar! Lite tungsint, kanske... men realistisk. Eftersom jag har Predikaren uppslagen framför mig så slutar jag för den här gången med ytterligare ett citat av Predikaren, nu från kap 3 och från vers 11 och 13:
Allt vad Gud har gjort är skönt i rätta stunden....
Att äta och dricka och finna glädje mitt i all sin möda - det är en gåva från Gud.

1 kommentar: