Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 9 juni 2013

Kan det komma något gott från...

Jordbro, Haninge kommun, aug 2012


...Porsön? Boden? Husby? Jordbro?
Kan något gott komma från Kyrkan? Migrationsverket? SJ?
Ibland undrar vi om det kan komma något gott från vissa bostadsområden, folkslag, folkgrupper, partier osv







Även vi som inte tycker att vi är fördomsfulla lever med många föreställningar om att det och det är si och så. Förutfattade meningar är det lätt att ha.

I dagens evangelietext träffar Andreas Jesus och börjar vandra med honom. Andreas träffar på sin bror Simon Petrus och berättar "Vi har funnit Messias (=Kristus)". Jesus och bröderna träffar Filippos (de var från samma stad) och Filippos hängde på och var tillsammans med dem. Filippos träffade i sin tur Natanael och sa till honom att de funnit den person som det står om i Mose lag och profeterna; Jesus, från Nasaret. Men Natanael var skeptisk, och frågade: "Kan det komma något gott från Nasaret? Filippos svarade: Följ med och se!"
Staden Nasaret hade dåligt rykte.

I stället för att ge sig in i en diskussion, argumentera och försöka överbevisa, så säger Filippos bara enkelt: Följ med och se! Ja, om Natanael följer med kan han själv se och avgöra vad han vill tro.

Ja, vi som är skeptiska och har förutfattade meningar om saker och ting, och inte minst när det gäller kyrkan och Jesus, om vi uppriktigt vill veta, är det bästa att "följa med och se". Innan vi ärligt gett en person, en plats, en organisation eller kyrkan och tron en chans så kan vi egentligen inte säga så mycket.
Jag säger det här lika mycket till mig själv som till någon annan. Jag tycker mig ofta veta hur t.ex. en stad eller en organisation är, trots att jag gång på gång blir påmind om att det inte alltid är som det till ytan ser ut att vara. Det kan vara både bättre och sämre än det först ser ut. Hur många gånger har jag inte dessutom fått ändra min uppfattning om en människa?! Ju mer jag lär känna en person desto svårare har jag att tycka illa om honom eller henne.


I den här trappuppgången på Södra Jordbrovägen bodde vi när barnen var små.


Mellan 1985-1991 bodde vi i Jordbro, ett bostadsområde i Haninge kommun, som såg väldigt mycket tråkigare och gråare ut då än det gör nu. Det fanns dock många olika nationaliteter som gav färg åt förorten, hur det är nu vet jag inte riktigt. Det fanns många arbetslösa. Många som hade problem med droger av olika slag. Det fanns gott om problem. Det fanns gott om trevliga och goda människor både bland dem som till det yttre såg ut ha stora problem och bland dem som vi ibland kallar för "medelsvensson". Vi hade mycket trevliga grannar, som vi mer eller mindre har kontakt med fortfarande! Vi trivdes väldigt bra där - trots det gråa, tråkiga och stökiga. Det går inte alltid efter hur det ser ut!


Lönnen utanför vårt fönster hade överlevt.

Fotografierna är tagna av Owe och Cornelia Ryås, som var på besök där i augusti 2012.


2 kommentarer: