Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

onsdag 7 november 2012

Nu har jag kommit på det!

Jag väljer att inte skriva om Obama, alla andra pratar om honom idag - även om jag, liksom många andra, gläds över att han blev vald.

Himlen - från flygplansfönstret

I helgen kom jag på vilken psalm som jag skulle vilja sjungs på min begravning. Förutom i söndags, så sjöng vi den idag igen  -  på vår prästträff. Jag som leder så många begravningsgudstjänster har haft svårt att kunna tänka ut vilken psalm jag önskar till min egen begravning - det finns så många psalmer som jag tycker om.

Den här psalmen upprepar i varje vers; precis det som jag alltid drömt om att kunna, men som jag aldrig kunnat eller vågat... Nämligen sjunga! I himlen kanske jag kan sjunga av hela mitt hjärta. Ohämmat, klart och rent. Det är nästan så att jag kan längta dit...
Skulle jag sjunga här, skulle jag helst vilja sjunga visor, lite känslosamma så där... I himlen tänker jag mig att det mest är körsång - men det kanske finns utrymme för några enkla visor också...? Ja, egentligen, tror jag att det finns all sorts musik där.

I tredje versen nämns en sak till som jag kan hoppas på i himlen! Att kunna dansa!! Jag har alltid gillat att titta på isdans och balett och andra sorters dans, som jag inte kan namn då. Jag tycker det är så vackert. Ett uttrycksfullt språk. Men att dansa är ännu mer omöjligt för mig, än att sjunga. Jag skulle aldrig kunna hålla balansen. Det räcker ibland att jag vrider mig ett halvt varv - så vinglar jag till! Dessutom är jag inte ett dugg graciös. Med mera.

Den psalm jag tänker på är De skall gå till den heliga staden av Britt G. Hallqvist. Jag nöjer mig med de tre första verserna, alltså de som B. G. Hallqvist själv skrivit (den fjärde är skriven av O. Ahlén).
Jag gillar språket och bilderna i psalmen.
Här citerar jag bara vers 1 och 3:

De skall gå till den heliga staden,
de skall samlas i himlen en gång.
De ska häpna gå in genom porten
till en okänd värld,
till ett annat liv.
De skall sjunga, sjunga, ja sjunga
en ny, jublande sång.

...

De skall möta de trofasta vänner
som de miste på jorden en gång.
De skall leka med änglar och helgon
i Guds paradis.
De skall dansa där.
De skall sjunga, sjunga, ja sjunga
en ny, jublande sång.


Till mina närmaste: För det första; så är min plan att leva ett bra tag till...
För det andra: Hittar ni en annan psalm ni vill sjunga på min begravning, som ni tror att jag skulle gilla, så är det helt ok - jag kan nog sjunga och dansa i himlen ändå!


7 kommentarer:

 1. Eureka!
  Så fint du skriver om himlen! Jag är dock övertygad om att du kan både dansa och sjunga bättre än du tror! I Kina ser man pensionärer utöva Tai Chi i parkerna och det är högst imponerande vilken balans de har. Kanske vore något för dig? Kan en 80-åring göra alla dessa konster, så varför skulle inte du kunna? Balanssinnet går att träna. Tror att Tai Chi skulle kunna motverka mångas balansbekymmer och att många skulle må gott av det.

  SvaraRadera
 2. Åh ja, den psalmen är en av mina favoriter också! Så härlig och full av LIV, även om den kanske handlar om ett annat liv som vi inte vet så mycket om. Och nog tror jag också att du kan sjunga, på ditt sätt...Kram!

  SvaraRadera
 3. Vill minnas att du gillade den gamla godingen "Dansa med änglarna, dansa mitt barn. Lek medan lekarna finns..." (Per Harling) Det bor nog en dansant sångare i dig! kram Trosasyster

  SvaraRadera
 4. Maria: Ja, Tai Chi kanske är något för mig... :-)
  Grekland: Håller med. Det är nog det livfulla och lekande som jag gillar i psalmen.
  Trosasyster: Jo, en "dansant sångare" kanske bor långt inom mig - men det varken syns eller hörs än. Här. Men i ett annat liv kanske... :-)

  SvaraRadera
 5. Ja, jag tycker absolut att du ska testa! Det är fascinerande att se vilka färdigheter som bor i oss människor. Att 80-åringar t o m kan stå på ett ben och utföra dessa balansakter är verkligen fantastiskt att se! Där behövs inga rullatorer :-)

  SvaraRadera
 6. Varför vänta med att sjunga tills du kommer till himlen? Sjung Birgitta, sjung! Jag VET att du kan, för jag har hört dig ;-)

  SvaraRadera
 7. Vet du, nu läser jag din text igen bara för att den är så fin! Och jag kan bara säga som Mona, Sjung Birgitta, sjung! Och Dansa! Ja, Lek också för den delen!

  Till Dig:
  Text: http://www.leoslyrics.com/carly-simon/let-the-river-run-lyrics/
  Musik: http://www.youtube.com/watch?v=AjyE8JLZ0n0

  SvaraRadera