Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

torsdag 22 november 2012

Ett inkluderande språk, Delaktighet, Igenkänning

Pärlan i Porsökyrkan


Intrycken är många efter den här dagen - och eftersmaken är god.
Vilken dag!
Livet är i alla fall inte långtråkigt...

Dagen avslutades med samtalskväll i Porsökyrkan om framtidens gudstjänst. Så roligt att det var många som kom - och framför allt var så generösa att dela med sig av sina tankar.
Det är vi alla tillsammans som gör gudstjänsten till vad den är.

Ett begrepp som  användes ikväll var bl.a. delaktighet. Det är en av riktlinjerna för förslaget till den nya kyrkohandboken. Alla som kommer till en gudstjänst är delaktiga och med-verkande. Bara genom att vara närvarande är man med och påverkar gudstjänsten. I tankar, bön, emottagande (av Guds ord, bröd och vin...), en röst bland många i sången mm.
I en gudstjänst finns också alltid uppgifter man kan vara med och delta i som t.ex. textläsning, försångare, spela, dela sina upplevelser, ta upp kollekten och mycket mer.

Andra riktlinjer för handboks-förslaget är ett inkluderande språk och igenkänning. Också de är oerhört viktiga ingredienser i en gudstjänst och det blev också tydligt i samtalen; många vill känna igen sig i psalmer, ordning och naturligt är att vilja höra till, vara innefattad/innesluten i det som händer och sägs i gudstjänsten.

För var och en ställdes frågan: Vad är det du vill möta i gudstjänsten eller uttrycka? 
Vad är viktigt i och runt gudstjänsten?


Kors på altaret i Porsökyrkan


Innan orden är på våra läppar
lyssnar Gud till vårt rop.
Innan vi suckar
tar Gud emot oss.
Innan vi älskat
älskar Gud.
Gud möter oss med nåd och
välsignelse
...

Inledningsord 14 i Förslaget till ny Kyrkohandbok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar