Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

onsdag 14 november 2012

OmprovI natt var det en sådan där natt då det kändes som om jag inte sov någonting. Men eftersom jag upptäckte på morgonen att jag hade drömt, så förstod jag att jag ändå sovit något...

Jag drömde att jag hade fått ett mail, där det stod som ämne: Omprov.
Hm. Vad då för omprov? Jag känner hugget i magen när jag läste det.
I drömmen funderade jag på om det var så att jag måste lämna ett nytt urinprov, göra om mammografin eller något liknande... Eller om det handlade om någon annan sorts omprövning; t.ex. som präst, konfirmandlärare - eller kanske göra om en predikan, gudstjänstordning...
Eller var det något ännu mer personligt? För det kunde väl inte handla om tapeterna, att de var för mörka, att vi måste tapetsera om...?
Tyvärr så vaknade jag innan jag hann öppna mailet.

Nästan så att jag önskar att drömmen kom tillbaka inatt, så jag fick möjlighet att öppna det och läsa... om jag törs det...

Mailet passar ganska bra in på kyrkoåret.  På söndag är det Söndagen före domsöndagen och sedan söndagen därpå Domsöndagen. Efter det börjar det nya kyrkoåret med Första söndagen i advent med underrubriken: Ett nådens år. 

Omprov. Det är inte helt fel att pröva sig själv ibland. Sina bevekelsegrunder (kommer inte på något bättre ord), vad som driver mig, mina argument, mina intentioner, mitt bemötande av andra...  osv.
Jag är övertygad om att vi människor är både goda och onda.
Om vi lärde oss mer att ompröva idéer, tankar, ord, handlingar - skulle inte ondskan i världen och i mitt liv förminskas då?


2 kommentarer:

  1. Nog är det en del man skulle vilja "göra om" men förhoppningsvis lär man sig ngt och slipper omprov flera ggr. Sov gott och dröm sött!

    SvaraRadera
  2. Skulle vi ompröva våra ord och gärningar skulle definitivt ondskan minska i världen. Vem har inte sagt eller gjort något förhastat som man aldrig annars skulle ha gjort? Något som kommit att såra någon annan och som man ångrar. Men vi får chans att göra omprov hela tiden genom att be om förlåtelse och sedan komma ihåg att aldrig göra det igen (vilket kan vara nog så svårt). Visst är det fantastiskt med Guds nåd! Jag tror att ordet omprov var riktat till hela mänskligheten och inte till dig personligen.

    SvaraRadera