Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

måndag 1 augusti 2011

Ett vänligt ord kan göra under

 Rastplats utanför Jokkmokk


När jag i morse vände blad på min väggalmanacka (Psalmanackan 2011, av Charlotta Folkelind, Göteborg), från Juli till Augusti, så citerades de fina orden från Den svenska Psalmboken nr 98 (samma nummer i Psalmer och Sånger):

Ett vänligt ord kan göra under,
det läker hjärtats djupa sår,
det är ett ljus i mörka stunder, 
en hand, som torkar ögats tår.
Ett vänligt ord är änglabud,
en hälsning ifrån Herren Gud.
Text: P. Nilsson 1933

Så sant det är! Det har vi nog alla varit med om. Och tvärtom! Ibland räcker ett par ord, eller antydningar och glädjen och kraften rinner ifrån en. Så viktigt hur vi använder våra ord. Ord är skapande. Gud skapade själv med sitt ord i begynnelsen. Varde ljus... osv. Eller: Ljus, bli till! Och ljuset blev till som det står i vår nuvarande bibelöversättning Bibel 2000 i 1 Mosebok kapitel 1 vers 3.

P. Nilssons psalmtext påminner om Hjalmar Gullbergs välkända dikt Människors möte. I sista strofen står det:
....
Byta ett ord eller två
gjorde det lätt att gå.
Alla människors möte
borde vara så.


I Boden på en kvällspromenad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar