Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

fredag 22 april 2011

Ingen annan Gud har sår

Min dag började med Långfredags-gudstjänst i Nederluleå kyrka i Gammelstad. På Skärtorsdagskvällen stängdes altarskåpet och altarbordet tömdes. Långfredagen präglas av sparsmakad enkelhet. Inga kyrkklockor och ingen musik. Psalmerna sjungs akapella.

Foto:B.R. Nederluleå kyrka

Foto:B.R.
Ett litet altare ställdes i mittgången. De fem röda rosorna symboliserar Jesu fem sår.

Foto: B.R. Krucifix från Nederluleå kyrka

Långfredagen firas till minne av Jesu lidande och död. Korset är det främsta kristna tecknet och visar på Guds kärlek till os människor. Gud går i döden för vår skull. Genom korset besegras ondskan och vi blir försonade med Gud.

På kvällen firades Långfredagsgudstjänst i Porsökyrkan. "Jesu sju ord på korset" framfördes av en vokalensemble och instrumentalister. Det är ett musikverk av Henrich Schutz, skrivet 1645, som skildrar Jesu sista ord under korsfästelsen. Jesus talar till lärjungen Johannes och till sin mor och han ropar till Fadern. Men han talar också till den botfärdige rövaren vid sin sida, och han förlåter dem som korsfäster honom. Hans två sista ord är "Det är fullbordat" och "Fader, jag befaller nu min själ i dina händer".

Foto: B.R. Krucifix från Porsökyrkan


Tänker på Ylva Eggehorns dikt
Ingen annan Gud har sår
speciellt orden:
....
hans ansikte berättar om din smärta
som han har tagit in var dag i sig
hans kropp har böjts och han har blivit sårad
han är till döden trött men ger dig liv
och aldrig har han skyddat sig emot dig...
.......

.....



2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Hej Birgitta! Jag letar efter en bild av Nederluleå altarskåp (stängt). Kan jag använda ditt foto i publikationer om jag hänvisar till det med

    Passion altarpiece (closed stated), Antwerp marks, c. 1515-1530, Nederluleå church © Birgitta Ryås Nederluleå kyrka, www. ingetnyttundersolen.blogspot.com ?

    Tack!
    Mvh
    Hannah De Moor (hannah.demoor@kuleuven.be)
    http://illuminare.be/dt_team/hannah-de-moor/

    SvaraRadera