Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

måndag 11 april 2011

Goda råd mot tro

Orgeln i Porsökyrkan. Foto fr mobilen: B.R.

I en spalt, i Norrbottens Kuriren i dag, var rubriken; Goda råd mot tro, underskrivet av Svavelstickan. Tänker mig att det är skrivet med ironi - eller är det inte det?! Är det en person som är djupt besviken på Gud och kyrkan? Bedöm själv. Så här stod det:

Här är några knep om man inte vill tro:
* Sätt aldrig en fot i en kyrka och delta absolut inte i en gudstjänst.

* Om man av någon anledning (vigsel, begravning dop ... man har ju vänner) inte kan undvika ett kyrkobesök - känn alltid efter hur obekväma, hårda och felvinklade bänkarna är.

* Psalmer är urtrista. Delta inte på några villkor i sjungandet och dra absolut inte i dig orden.

* Tänk på någonting annat under textläsning och predikan. Stäng öronen under bönerna.

* Om du råkar lyssna på prästen - försök att hitta fel på det sätt hon/han predikar. Kritisera hur prästen står, ser ut och låter. Alltid finns det något att anmärka på.

* Kollekten - vad är det för trams. Alla kyrkor och organisationer tar ändå alltihop, för vem kontrollerar var pengarna tar vägen. Förresten, kanske stoppar den som räknar kollekten pengarna i egen ficka. Själv har du ju annat att lägga pengarna på och du har det ju inte så gott ställt.

* Sitt och längta hem till matchen på tv eller på att prästen ska sluta så att du får gå hem.

* Öppna aldrig en bibel.


* Slå av radio och tv när de eventuellt sänder gudstjänster.

* Låt inte andra i kyrkbänken tala med dig. Drick aldrig kyrkkaffe - det kan ju kosta.

* Varför ska man tro på sådana floskler som jungfrufödsel, uppståndelse och mirakel? Gud finns inte. Så är det bara.


* Så varför gå till kyrkan när en katastrof har hänt? Tända ljus, det kan man göra själv därhemma.

* Tro icke. Tvivla blott. Det är goda råd att lita på.

Slut på citat. Det är ju uppenbart att kyrkorummet, sången, bibeltexterna, bönerna har en dragningskraft, vilket jag också tror - och som i sin tur kan leda till tro. Frågan är om man kan stänga till helt för Gud? Jag tror att Gud tilltalar oss också utanför kyrkan, i andra människor, i naturen, i händelser m.m.


Foto fr mobilen: B.R.


Foto fr mobilen: B.R.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar