Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 8 april 2012

Påskdagen 2012


Kristus är uppstånden,
ja, han är sannerligen uppstånden!

Det trefaldiga påskropet som har hörts i många kyrkor idag.

Foto: Cornelia Ryås (Porsökyrkan)

Varför blickar ni mot gravens djup?
Han är inte här, han lever!
Ser ni ej att mörkret tagit slut.
Uppstånden är Guds Son!
Halleluja, se, vad som har hänt:
Han är inte här, han lever!
Halleluja, ja, låt det bli känt:
Uppstånden är Guds Son!

Text: Pekka Simojoki, Svensk text: Per Harling

På den tiden såg gravarna inte ut som de gör idag. Då var gravarna som små rum som man huggit ut i en klippvägg. Inne graven fanns en uthuggen stenbänk där man lade den som var död. Ofta lindade man in kroppen med vita linnebindlar och la dit kryddor och blommor som doftade gott.
Sedan rullade man en stor sten för öppningen så att ingen skulle kunna komma åt kroppen.




Sången ovan sjöngs av den glada Påskkören, som här övar innan Påskmässan i Porsökyrkan. Trumpet var det i dag också (som jag tyvärr inte har på någon bild)!



Med på mässan i Porsökyrkan var också en radioreporter som reste tillbaka i tiden för att samtala med några människor i Jerusalem strax efter den allra första påskdagen, för nästan tvåtusen år sedan. På bilden syns två av kvinnorna. De berättade om både sin rädsla och glädje de här dagarna. Kvinnorna var de första som fick föra ut budskapet att Jesus uppstått från de döda!

I både Bergnäskyrkan och Porsökyrkan bjöds på påskgodis idag.

GLAD PÅSK!



1 kommentar:

  1. Låter som en riktigt fin påskgudstjänst! Tror inte jag har firat påsk i Sverige sen vi flyttade för 18 år sen. Men den grekiska påsken är också fin och vi går nu in i stilla veckan.

    SvaraRadera