Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

torsdag 28 maj 2015

Språk som vi inte helt förstår...




Cornelia och jag besökte Domkyrkan i Berlin 
när vi var där för ett par veckor sedan. 
En mycket stor och vacker kyrka.






Vi var där på en kvällsandakt. Vi lyssnade till en kvinnlig präst som talade och på mäktig orgelmusik. Det var en vilsam och skön upplevelse i slutet av en dag med mååånga steg.



Prästen sitter längst ned till höger på bilden. Knappt synbar. Det är ganska lätt att känna sig liten i denna stora och höga kyrka.




Luther var också där. Han tittade ner på oss. Det kändes som om han ville ha lite koll på oss...




Jag tyckte mycket om altartavlan.




När vi gick därifrån konstaterade vi att det kändes bra att vi inte bara varit där som turister, utan faktiskt också fått fira gudstjänst. Predikan var naturligt nog på tyska. Ingen av oss kan språket, ändå tyckte vi båda två att vi hade förstått ganska mycket av det prästen sagt. Dels för att många tyska ord är lika de svenska och dels för att prästen använde sig ganska mycket av kroppsspråket.




När vi berättade för varandra hur vi hade uppfattat vad som hade sagts, så visade det sig att vi hade uppfattat predikan ganska olika. Vi hade gjort egna tolkningar av orden och gesterna. Men båda tyckte vi att det hade varit bra och gett oss något att tänka på.




I dag tänkte jag just på att det finns mycket i den kristna tron som vi inte förstår och som vi aldrig kan förstå med vårt förstånd. Det kristna mysteriet talar ett språk som vi inte helt behärskar. Vi kan ana, vi kan tolka, vi kan uppleva, vi kan bli berörda - och det räcker väldigt långt. Samma budskap kan betyda olika saker för oss, just då och just där - och det ena behöver inte vara mer rätt eller fel än det andra. Det är väl det som gör Guds tilltal till oss så "stort" ( kommer inte på något bättre ord just nu) - och personligt. Jag tror, att det har något med det där att "bli som barn att göra".
Eller, hur tänker du?


2 kommentarer:

  1. Fint å lese det du skriver. Jeg tror det er så riktig, og så viktig, at språk ikke bare handler å forstå - men om å bli berørt. Og at tro - tror jeg - nesten ikke handler om å forstå, men å om bli møtt.
    Så tenker jeg på pinseunderet - der alle hørte evangeliet "på sitt språk". Kanskje finner Gud fram til det språket som bare er mitt - og til meg. Og til alle. Jeg tror Gud er en språkmektig Gud.
    Takk for tanker å tenke videre på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack I för dina tankar! Vad fint du uttrycker om tro - om att bli mött. Ja, det är fascinerande att alla hörde evangeliet "på sitt språk", på sitt modersmål. Gillar ditt ord om Gud som "språkmektig".

      Radera