Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

lördag 8 mars 2014

Modiga kvinnor

Tänk att han vågade trotsa normer och självklarheter. Han vågade gå emot traditioner och fastgrundade uppfattningar. Han vågade ställa sig på kvinnornas sida. Han bemötte dem värdigt, såg dem och tilltalade dem. Han uppgraderade deras värde när han själv gjorde "typiska kvinnosysslor", liksom när han liknade Guds rike vid detsamma.


Jesus liknar Guds rike vid en surdeg

Trots Jesu sätt att bemöta kvinnor, så har kyrkan under historiens gång förtryckt kvinnor. Ofta har man dessutom hänvisat till Bibeln.


Fotat i Nice


I Porsökyrkan har vi Bibelsamtal ung. två ggr i månaden. Det är en blivande präst och jag som delar på ledar-ansvaret. Under den här terminen samtalar vi mycket om olika personer i Bibeln. Det är spännande att träffa enskilda människoöden, på mina träffar möter vi i första hand kvinnor i Bibeln. Vi konstaterade i torsdags när vi hade vårt bibelsamtal att det finns många modiga och starka kvinnor i Bibeln som vågar "sticka ut" ur gängse ordning. Och de bekräftas och får viktiga uppdrag av Gud/Jesus. Tvärtemot alla förväntningar och åsikter!


 En detalj från altartavlan i Nederluleå kyrka


Så här på Kvinnodagen, vill jag bara påminna om vilka det var som först träffade på Jesus efter hans uppståndelse. Det var några av Jesu kvinnliga lärjungar! Det var kvinnor som först förde kristendomens mest centrala budskap vidare; att Jesus uppstått från döden och lever!

Det finns många fantastiska kvinnliga förebilder i vår värld och historia, de går också att finna i Bibeln.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar