Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

tisdag 18 mars 2014

Alternativ finns...

Den här veckan innehåller många möten och samtal av olika slag. Jag har ovanligt många dop-, vigsel- och begravningssamtal dessa dagar.

Livet ser så olika ut för oss, vissa tider i livet är det fest och "storslagenhet" som ska prioriteras, andra tider kan det vara enkelhet och minimalism.




Att ta vara på tillfällen i livet att ha fest är många gånger rätt. Det finns så mycket vardag. Det finns också mycket av det som är tungt och svårt i världen/ i våra egna liv - vad mycket glädje och fest kan betyda för att orka lite till och för att ha något roligt att minnas. Att "ställa till" en fest måste inte innebära stora ekonomiska resurser, eller att all tid och energi ska gå till några timmars gemenskap. Det går bra att ha fest ändå.

Ibland är det, det mycket enkla som ska prioriteras. För en tid sedan hade jag en vigsel i en stor och gammal kyrka med endast brudparet och en vaktmästare och en musiker. Min upplevelse var att det blev en högtidlig vigsel som blev personlig och "nära". Som jag uppfattade det så var det precis så de ville ha det. Det var deras dag och stund. De kunde sedan ta ett steg till i deras gemensamma liv.

Ett annat par valde att vigas en vanlig vardagskväll med sina respektive barn med som "bröllopsgäster". Alla tog de stunden på allvar. Det var berörande och vackert.




I dag har Porsökyrkans pedagog och jag pratat om att erbjuda dopgudstjänst i lite annorlunda form, där vi från kyrkan kan bjuda på tårta efteråt, mer vill jag inte skriva om det nu... men det kändes väldigt inspirerande, tycker jag.

Alla har inte stor umgängeskrets (kanske inte just någon alls) , alla har inte släktingar i närheten, alla har inte råd eller ork eller lust med att bjuda på fika efteråt - det finns alternativa sätt att vigas, att låta döpa sig eller sitt barn... också när det gäller en stunds samvaro efteråt, låt oss hjälpas åt att tänka och planera... Själva kärnan i dopet, i vigseln, i begravningsgudstjänsten får inte skymmas av det yttre, av det som kan kännas "för mycket" för att det ska bli av.

Ja, det var en av mina tanketrådar från idag...
I morgon kommer en ny dag med nya utmaningar och förmodligen nya idéer...


En nyligen döpt liten släkting

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar