Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

måndag 3 mars 2014

Jag förstår inte varför

Ferdinand är skapad av konstnären Peter Westman


Jag förstår inte riktigt varför. Men det är någonting med den bok som jag läser nu som gör mig så lycklig. Jag förstår inte varför. Men det är något med orden, med språket... Vissa böcker går rakt in i ens hjärta, eller var det nu är någonstans det går in. Det kan vara helt olika böcker.

Jag har nyss läst Tomas Sjödins bok Det händer medan du vilar och tyckte att den var fantastisk. Den var fylld av mycket visdom i ett språk som tilltalade mig, ett målande och vackert språk, som berörde mig djupt inom.
Den bok jag läser nu är en helt annan typ av bok. Med ett annat språk, mer kort, krasst, rakt på sak och finurligt. Tilltalande och vackert på ett annat sätt. Det är något trotsigt, lustfyllt som väcks i mig när jag läser i den.

Det är väl så att rätt bok i rätt tid alltid berör och gör något med oss. En annan tid skulle den kanske inte ha samma verkan.

Men hur ska man kunna veta vilken bok just här och nu som jag behöver, när man inte läst boken innan? Det är en chansning. Fast ibland, kan jag inte låta bli att undra om det inte ändå är någon form av "ledning" från högre makt ... Dessa två senaste böcker är i alla fall väldigt viktiga i mitt liv just nu. Du behöver kanske några helt andra böcker. Eller inga böcker alls, utan en skidtur, ett samtal, en sång, ett nytt instrument, bullbak, en ny vän - ja, det vet du bara själv. Allt i rätt tid blir bra. Det gäller att vara i fas med tiden, alltså. Inte det lättaste. Men "bästaste" (= mest bäst). Men sådant är inte alltid livet.

Jag kan inte läsa en bok utan en blyertspenna i handen. Jag måste få stryka under det jag tycker är bra (om det är min egen bok). I bra böcker blir det mycket understrykningar.

I den bok jag läser nu har jag bl.a. strukit under detta:
Sträva efter det enkla.
Det svåra kommer vi ändå inte ifrån.

Självklart och enkelt. Men oj, vad jag kan krångla till det!
Boken jag läser är Så gör jag Konsten att skriva av Bodil Malmsten, Modernista, 2012. Finns nu på bok-rean :-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar