Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

torsdag 7 november 2013

Mångfald


På väg till Luleå och en utbildningsdag för konfirmationsledare i morse.
Det var så otroligt vackert ute; vit snö och en guldskimrande himmel.
Fotot är taget med mobilkameran.


Det var en mycket intressant dag!
På förmiddagen medverkade Jan-Olov Madeleine Ågren från Rättighetscentrum Norrbotten.
Här kan du läsa mer om Rättighetscentrum

Temat var Mångfald - Hur olik är du? Med sitt lugna och lite humoristiska sätt fick han oss att tänka till. För att bara plocka ut en sak, så pratade Jan-Olov Madeleine om att människan är som ett isberg. Det är bara 10% av människan som syns; t.ex. hårfärg, kläder, hudfärg, storlek, kroppsrörelser osv. Trots att det är så lite vi kan se och veta om en person, är vi ofta snabba med att göra oss en uppfattning, ja t.o.m. ha åsikter om personen i fråga. Hur intresserade är vi av att veta vad som döljer sig under ytan?

Några frågor som ställdes till oss att fundera på var:
Hur ser toppen på ditt isberg ut?
Vad sticker ut? Vad skapar det för reaktioner? Hur påverkar detta din relation till omgivningen?
Vilka för- och nackdelar har du av det som sticker ut?
Vilka för- och nackdelar har du av det som inte sticker ut?
Hur smälter du in? Vad är det som gör att du kanske inte syns så väl?




På eftermiddagen fick vi ett mycket inspirerande pass om "Gummibibeln", en Konfirmandbibel med gröna gummipärmar. Mycket behaglig att hålla i och "rolig" att bläddra i. Det får jag berätta mer om en annan gång.






2 kommentarer:

  1. Hos oss planeras nu "Kick-Off" för januari och jag jagar teman till en av dagarna. Gillar idén om isberget och de frågor du lade upp. Något att tänka på :)
    Gummibibeln har vi nu för andra året i konfirmandarbetet! Den är SÅ skön. Men ... tyvärr så blir ju filmhänvisningarna och musiktipsen snabbt inaktuella. Ungdomarnas värld snurrar ju rätt fort.
    Tittar in här då och då :) Gillar din blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Eva, vad roligt att du har hittat till min blogg!
      Ja, jag tyckte om frågorna kring Isberget.
      Håller med om att tipsen i Gummibibeln snabbt kan bli inaktuella, tyckte mig förstå idag att de håller på att uppdatera den nu.
      /Birgitta

      Radera