Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

måndag 2 juli 2012

Szechenyi-badet


I dag visade termometern på +20 grader i Boden! Det var nästan som man undrade om det var fel på termometern - så varmt har det inte varit många dagar i sommar, när vi har varit hemma i alla fall. Bada har inte känts så aktuellt. Jag är dessutom ingen stor-badare.

Men i Budapest badade jag faktiskt. Budapest är ju känd för sina varma källor och spa. Vi besökte Szechenyi-badet som ligger nära stadens centrum, intill stadsparken. Den ska vara den största spakomplexet i Europa.


En fantastisk anläggning. En neobarock byggnad. Spaet grundades 1913.




Det var inte så lätt att veta var man skulle ta vägen därinne. Det fanns mycket att att välja på, olika behandlingar och massage. Men vi ville bara bada. Det kändes mer som om man var på ett slott, än i ett badhus.
Inomhus fanns ett flertal ångbastur och andra bastur, varm- och kallvattenbassänger. Det fanns visst 15 olika pooler. Man kunde delta i olika sportaktiviteter också.


Vi valde att vara ute största delen av tiden. Mycket folk. Många nationaliteter. Brännande varmt på stenplattorna mellan de tre bassängerna med olika temperaturer och mineraler. Rekommenderar badskor!!
Szechenyi badet har den djupaste och hetaste källan av alla Budapest spa. Det medicinska vattnet dyker upp från ett djup på 1250 meter, och når ytan med en temperatur på 75 grader.






Det fanns nacke och rygg massageduschar. Unikt för detta bad är att man kan delta i ett schackspel i bassängen.

Det var en skön rekreationsdag. Det var så pampigt med de gula vackra husen. Skulle gärna återvända, gärna en dag då det var svalare ute, säkert mysigt att krypa ner i de varma baden då. Det är öppet mellan kl 6-22 och man får vara hur länge man vill. Såg en bild på hur det såg ut på kvällen när det var mörkt, det såg också mysigt ut...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar