Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

onsdag 2 mars 2011

Norrsken

Foto: Owe Ryås

I går kväll när vi var ute och gick med hunden, så var det norrsken. Min man försökte fotografera - utan stativ.
Norrskenet, Aurora borealis, uppträder på himlen ofta som långa, slingrande gulgröna band som med en förvånansvärd hastighet förflyttar sig och ändrar form. Vad är detta mystiska himmelsfenomen som med sitt förgsprakande skådespel trollbundit folk i alla tider? Var kommer det ifrån?

Foto:Owe Ryås

Norrsken är ett samspel mellan solen och jordens magnetfält. Det börjar när laddade partiklar kastas ut från solen som solvind, en vind av laddade partiklar. En del av partiklarna fångas upp av jordens magnetfält och när de når atmosfären har de en mycket hög hastighet. Ljusfenomenet uppstår när dessa partiklar kolliderar med luftens atomer och molekyler som, om kollisionen är tillräckligt stark, omvandlar en del av partiklarnas rörelseenergi till ljus, norrsken.
Färgen är oftast gulgrön, men kan variera.
Det mest intensiva norrskenet ligger på ca 100 km höjd och omfattar 10-30 km i höjd.
Uppgifterna har jag hämtat från www.fjallen.nu/besoka/sken.htm




Foto:Owe Ryås

Ljus är din klädnad, Herre Gud:
i norrskensprakt och stjärneskrud
din himmel skådar neder.
Dig bliver intet mörker när,
du våra fötters lykta är,
som oss i natten leder.

Zacharias Topelius,
Den Svenska Psalmboken med tillägg nr 518 v2


Välsignelse
Så som norrskenet klär natten i ljus,
så som isen gör vattnet starkt
så som snön skyddar jordens kryp,
må Gud vara med dig.

Martin Lönnebo



3 kommentarer:

  1. Vilken fantastisk upplevelse det måste vara! Jag önskar jag fick se ett rejält norrsken nån gång, men här i Grekland är det förstås väldigt ovanligt. Måste nog åka upp till Boden...

    SvaraRadera
  2. Fina bilder! Min vän Göran påstår att det blir vanligare med norrsken nu när solen går in i aktiv period. Kanske tom på sydligare platser...
    /syster Ingela

    SvaraRadera
  3. Ja, du Grekland, jag tycker absolut att ni ska komma till Boden!!
    Ingela, din Göran har rätt, det är mycket norrsken en tid här uppe nu... det stod om det i tidningen idag oxå. Det där känner förstås Harry väl till och kan förklara på ett bra sätt.
    Det är bara att passa på och njuta! Ingabritt och Harry, ni skulle kanske ta en vintertripp hit i mars!? Man kan jun se norrsken i slutet av augusti också, men det är lättare på vintern. Välkomna! /Birgitta

    SvaraRadera