Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

lördag 1 februari 2014

Redigering

Länge har jag tänkt att jag skulle göra något åt min blogg. Alla citerade dikter. Men jag har inte riktigt vetat hur jag skulle göra. Jag startade den här bloggen i början av 2011 för att jag tyckte att jag hade såå många bra dikter i mina gömmor, som jag ville dela med mig av. Så småningom började jag förstå att man får inte citera författares texter hur som helst, inte ens om man är noga med att tala om var man har hämtat texten. Det finns många regler kring det här... jag kan inte alls allt kring detta. Upphovsrättens betydelse har också med texternas ålder att göra, likaså när författaren dog. Jag tror att man får citera en del av en dikt... jag hoppas det! Jag ska försöka lära mig mer om detta.

Därför har jag börjat ägna tid åt att redigera bland mina många inlägg. En del tar jag bort helt, andra gör jag ändringar i. Men det kommer att ta sin tid... Det är med sorg som jag plockar bort och förkortar, för jag älskar de texter jag citerat. De betyder mycket för mig. Men det är i respekt för författarna som jag gör det.


Från Överluleå (Boden) kyrka


Annars vill jag gratulera Umeå som är Kulturhuvudstad i Europa 2014 tillsammans med Riga. Jag har sett TV-sändningar därifrån ikväll. Festligt! Roligt med så mycket samiska uttryck.

När jag nu ändå är igång att gratulera får jag passa på att gratulera Ellen Benedikteson som med sin vackra röst och ballad gick direkt till Melodifestivalens final ikväll. Kul!För att skriva om något helt annat, så tänkte jag idag på vår schäfertik Gemla. Hon älskade stora snöhögar, hon ville springa högt upp, gräva i snön så att det bara sprutade snö överallt. Ibland lyckades hon t.o.m. att förstöra fina hopskottade högar. För att inte tala om hur lycklig hon blev när någon kastade snöbollar till henne!När hon blev gammal, som på fotona (från febr 2011), så fanns samma gamla iver kvar. När hon såg en stor snöhög blev hon ivrig, började vifta på svansen och ville skynda dit. Men när hon väl var framme orkade hon inte ta sig upp mer än några steg. Det var smärtsamt se. 

Ibland känns det som om jag själv är i samma sits, det är så mycket jag vill, jag är ivrig, har lust, fantiserar om hur roligt det ska bli att ta mig upp för den där "snöhögen", men när jag väl är där, orkar jag inte som jag önskade... I alla fall har det känts lite åt det hållet på sista tiden. Det handlar kanske om någon slags redigering i mitt eget liv, om att ta bort, förkorta, förändra...

2 kommentarer: