Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

tisdag 28 januari 2014

När ambitionerna faller

Som jag skrivit förut har jag fått boken Det händer när du vilar av Tomas Sjödin (Libris, 2013). Det finns mycket klokt och bra i denna bok. Härom dagen läste jag :

... där ambitionen faller öppnar sig ett utrymme, en yta, som gjord för.... (s 80)




Jag har stavat på de orden de sista dagarna.
Ibland tappar jag ambitionen p.g.a. trötthet, tidsbrist eller motstånd
Ibland låter jag ambitionen falla för att jag inser att det finns viktigare saker att prioritera. Och genast öppnar sig ett utrymme, en frihet, ja, en befrielse. Bilden jag ser framför mig är ett öppet landskap med ljus och mycket luft. Luft som är lätt att andas.

Naturligtvis ska vi inte släppa alla ambitioner, då kan vi inte tro på oss själva längre och ger upp innan vi ens börjat. Men vissa ambitioner håller vi ibland fast vid i ren envishet, stolthet, prestige - fast de egentligen inte passar in i livssituationen eller sammanhanget. Det är då vi måste låta dem falla - och ett utrymme öppnar sig för oss, gjord för vila, något vi behöver, längtar efter eller något som andra i vår närhet verkligen skulle ha glädje av...
Vi får fylla i själva vad ytan är gjord för.
Det upptäcker vi nog inte förrän vi låtit ambitionerna falla...


Kanske vägen mot centrum...


2 kommentarer:

  1. Hittade ditt några dagar gamla inlägg. "Det händer när du vilar" inspirerade i alla fall mig och vår familj till ändrade vanor - bloggar om tankar, erfarenheter från att sätta större vikt på vilodagen under året. 52 inlägg från vilan. Kolla gärna in! http://vilodagen.tumblr.com/

    SvaraRadera
  2. Jag har kollat in din blogg, Daniel Djupsjöbacka. Intressant! Jag tittar nog in fler gånger :-)

    SvaraRadera