Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 22 september 2013

I vått och torrt

Det har betydelse vad man använder för färger när man vill måla akvarell, hur mycket pigment det finns i färgen. Det har betydelse vad man har för penslar, vilken kvalité de har. Men det allra viktigaste är nog ändå pappret, som man ska måla på. Eller vad säger du, Kaijsa?

Det hjälper inte hur bra färg eller penslar man har, om inte pappret kan ta emot färgen i vått eller torrt.




Det är viktigt att pappret inte är för tunt. Det måste kunna hantera väta. I akvarellmålning blöter man ibland hela pappret innan man målar, ofta har man också mycket vatten i penseln.

När en färg blir för stark eller kommer på fel ställe, kan man ha behov av att "tvätta rent", för att få bort färgen. Det är omöjligt på ett tunt kopieringspapper. Akvarellpapprets kvalité är av avgörande betydelse om det är möjligt eller inte.
 
Akvarellpappret är grunden för en bra målning. Tror jag.


Det blir för mig en bild på hur viktigt det är vilken grund vi har att stå på i våra liv. Då tänker jag inte i första hand på hur vår ekonomi ser ut, vilken utbildning vi har, hur vårt hälsotillstånd  är m.m - även om det kan ha stor betydelse, utan mer till var eller till vem vi sätter vår tilltro till.




Liksom ett bra akvarellpapper på 300 gram kan ta upp och ta emot både svarta och tunga färger, likaväl som nästan genomskinliga, lätta och glada färger - behöver vi en grundförtröstan som kan hantera både det dystra och ljusa i tillvaron.




Ibland behöver vi, liksom en målning, tvättas ren. Det som blivit fel, det som skadat mig själv eller andra kan tvättas bort om det finns en bra "gro-grund" för det.

Färger som målas på ett akvarellpapper kan rinna ut och in i varandra och bilda nya nyanser och färgsammansättningar. Den ena färgen kan lysa genom den andra. De mörka stråken kan ibland vara det som "gör" en hel målning.



Kursledaren från Akvarellkursen som visar hur man "vallar".

Ja, det är verkligen spännande att måla. Allt har man inte kontroll över. Pappret, färgen och vattnet arbetar tillsammans och överraskar ibland. Att måla akvarell kan vara en bra övning i att våga släppa kontrollen.



Just nu målar naturen själv,
det får vi passa på att ta vara på och njuta av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar