Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

tisdag 21 augusti 2012

Orgelmusik




När jag kör mellan Boden och Luleå så lyssnar jag ofta på radion, men periodvis också på CD-skivor. Just nu lyssnar jag på orgelmusik. Jag har lärt mig uppskatta orgelmusik alltmer de senaste åren. Jag har förmånen att i mitt arbete få lyssna på fina kyrkorglar flera gånger i veckan. Det kan vara både riktigt mäktigt och rogivande.

I Nederluleå församling finna flera orglar från Grönlunds orgelbyggeri, som finns i Gammelstad.

Nederluleå kyrka, Gammelstad

Jag är inte speciellt kunnig på varken orglar, musikstycken eller kompositörer - men jag kan njuta av orgelmusik!

Skivan jag lyssnar på är just från kyrkorgeln i Nederluleå kyrka. En läktarorgel av hög kvalitet. Orgeln är anpassad till kyrkan både estetiskt och klangligt. Orgeln invigdes 1971.

Det är församlingens egna organister som spelar på skivan; Kari Engesnes och Andreas Söderberg. De har valt musik "från barocktiden till musik komponerat av den ena av dem, musik från Sverige, Tyskland och Frankrike, musik med både dramatisk och lyrisk karaktär, sakral och profan musik, musik som är väldigt känd och mindre känd" läser jag på skivomslaget.

Nederluleå kyrka. Taget på nyårsafton därav "mysbeslysningen"

Vid begravnings- och vigselsamtal så har en del anhöriga resp brudpar klara önskemål om inlednings- och avslutningsmusiken i resp. gudstjänst, medan andra inte har en aning och låter kantor/organist välja orgelmusiken. Hur tänker jag själv, jag som har sådana samtal varje vecka - har jag själv något önskemål inför min begravning när det blir dags? Nja, jag tycker att musik, psalmer och andra önskemål växlar lite med tiden... tänker ibland att jag skulle skriva ner något, vet hur det uppskattas av anhöriga.

Just nu tycker jag väldigt mycket om ett musikstycke som jag hörde just på en begravningsgudstjänst i Nederluleå kyrka och som också finns på skivan. Det var oerhört mäktigt! Men inget som vem som helst kan spela...! Det är (skriver av från skivan) TOCCATA Op 42:1 Sats 5 ur Orgelsymfoni nr 5 Charles-Marie Widor (1844-1937). Den spelas ibland på vigslar, men vid det här tillfället var den önskad till en begravningsgudstjänst.

 En mindre bra bild på orgeln i Nederluleå kyrka. 

Har du någon älsklingsmusik eller psalmer?



Ps Skivan kan köpas i Nederluleå församling, på Petrigården - kanske finns den i Nederluleå kyrka också. Rekommenderas!

2 kommentarer:

  1. En favorit, som jag vill ha på min begravning, är psalm 184, "Jesus kär, var mig när". Ingen typisk begravningspsalm, men den säger ALLT! I lågstadiet skrev jag om den, som min älsklingspsalm, har jag upptäckt i en gammal skrivbok. Har återupptäckt den i vuxen ålder, och sjunger den ofta. Gerd

    SvaraRadera
  2. Ja, den minns jag också som barn. Den är jätte-fin och rofylld. Jag använde den ganska ofta i Sjukhuskyrkan.

    SvaraRadera