Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

söndag 12 augusti 2012

I denna ljuva sommartid


I denna ljuva sommartid GÅ UT, min själ, och gläd dig vid den store Gudens gåvor... (Psalm 200)

I dagens Söndagsgudstjänst i Nederluleå kyrka började och avslutade vi gudstjänsten med denna sommarpsalm - som för övrigt inte bara passade bra för denna ljuva sommardag, utan också till dagens text.

Efter Söndagsgudstjänst och Dopgudstjänst gladdes jag åt att få GÅ UT och njuta av sol och värme. Jag blundade mest - för att slippa se allt ogräs och förfall i rabatter och krukor. I kväll har jag dock gjort ett litet ryck...

Kom då att tänka på min egen predikan idag. Texten handlade om vinträdet och grenarna (Joh 15) och hur viktigt det är att grenarna är kvar i stammen för att kunna leva, blomma och ge frukt. Jesus som liknar sig själv vid stammen säger till sina lärjungar "Bliv kvar i min kärlek".

Han säger också att ett träd måste beskäras och ansas ibland. Det kan göra ont, men kan också befria och göra livet mer lättsamt. Det fina är, att i Guds trädgård - där vi får vara med - är det inte någon förbipasserande eller sommarvikarie, utan Gud själv som ansar. Det sker med omsorg, uthållighet och med rätt redskap. Det är tryggt att veta; på så sätt förblir vi i hans kärlek.


Det var när jag själv tog bort vissnade blommor och blad som jag kom att tänka på det, för jag var så försiktig, ville inte skada ... tycker ju om mina blommor! Jag vill att de ska fortsätta leva och blomma så länge som möjligt.

En annan psalm som vi sjöng var nr 721 i Den svenska psalmboken med tillägg. Här citerar jag v 3 och 4:

Herre, förbarma dig! Rensa och rena!
Du är vår Herre och vet vem vi är!
Låt oss få växa till levande grenar,
rika på druvor och frukter och bär.

Glädje - det är att få växa tillsammans
leva i dig, och hos dig få förbli:
Vi som är grenarna - du som är stammen!
Du ger oss näring och grönska och liv.

Text: J.A. Hellström, från danskan 1991


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar