Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

fredag 11 december 2015

Ett försök att samla tankarna...



Tre Luciafiranden har jag varit med om idag tillsammans med elever, lärare och föräldrar från olika skolor. Luciatågen har varit i Matteuskyrkan och Överluleå kyrka. Det är stämningsfullt och fint att fira Lucia. Legenderna om Lucia och sångtexterna som sjungs är oftast goda och innehållsrika. Det bästa är kankse ändå att se barnen. Barnens förväntan, högtidlighet och hur ljusen speglar sig i deras ögon. Och så alla glada och stolta föräldrar och duktiga och tålmodiga lärare.


Överluleå kyrka

I eftermiddag och kväll försöker jag samla mina tankar inför söndagens två (helt olika) gudstjänster. Det är den riktiga Luciadagen på söndag samtidigt som Johannes döparen är central och temat är "Bana väg för Herren".  Har Lucia och Johannes döparen något gemensamt?




Ja, om jag tänker efter så är både Lucia och Johannes döparen lite extrema, eller rättare sagt; mycket. De är båda mycket modiga och trogna sin övertygelse och de blev båda satta i fängelse för sin tro, de var i udda miljöer... ja, jo, det finns en del likheter...

Det är "tur" att det finns radikala människor i varje tid som inte bara följer mängden utan kan se och handla i ett större och djupare perspektiv och som kan vara förebilder och vägledare för oss andra.




Jag hoppas att den värme och det ljus som barnen förmedlat idag ska prägla söndagens gudstjänster. Och det finns det förutsättningar för. I Mariakyrkan i Sävast kl 10 kommer vi bl.a. att få lyssna till vacker sång och i Matteuskyrkan kl 12 kommer Lucia med följe att vara med.


Den här Adventstiden har jag ganska ofta tänkt på en av våra nyare psalmer, en text av Margareta Melin:

Advent är mörker och kyla.
På jorden är krig och kallt.
Man drömmer om fred och om vänskap,
men bråkar och slåss över allt.

....
Vi tänder ett ljus och ber:
Förbarma dig Gud över jorden,
all nöd, all förtvivlan du ser.

...
... 
Och lär oss ta hand om varandra
och leva tillsammans i frid.

Psalm nr 609 i  Den svenska Psalmboken med tillägg (Verbum) 



De vänliga aporna kommer från Urbanstore

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar