Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

onsdag 23 juli 2014

Haiku

Har roat mig med att försöka skriva haiku några gånger den senaste tiden. Något nytt och annorlunda för mig.

Haiku (eller hokku) är en japansk versform som består av tre rader med respektive fem, sju och fem stavelser. Stavelsernas tonvikt eller längd räknas inte. Jag har lärt mig att tredje raden gärna kan vara lite överraskande och gärna ha något med naturen att göra - men så skriver inte alla. Inte heller alltid jag.

Det är nyttigt för mig att träna mig att uttrycka mig kort, inte utveckla och förklara en massa som jag ofta gärna vill... Frustrerande och kul är det att prova. Ha överseende. Jag är nybörjare (oj, nu förklarade jag mig igen...).


(Arvidsträsk)


Här är några försök:

Det var den dagen
då jag satte ned foten
orkanen bröt ut

-Många ord sades
ett ord blev hängande kvar
luften darrade

-

Du sa ingenting 
då förstod jag alltihop 
regnet öste nerTill slut en lite mer positiv:

Kärleksfulla ord
öppnar ögonblickligen
en stjärnklar himmelNär jag tänker i haiku-baner räknar jag stavelser hela tiden, verkar jag frånvarande kan det bero på det. Det blir som en sjuka :-)

Jag sover inte. Jag räknar...

2 kommentarer:

  1. Så fina verser! Kanske skulle man försöka...fast mitt förhållande till dikter och verser har förstås aldrig varit det bästa.

    SvaraRadera
  2. Jo Grekland, gör det! Du har ju ordets gåva.

    SvaraRadera