Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

måndag 14 juli 2014

Det ofärdiga


I dag när jag höll på att plocka lite här hemma... så slog det mig hur många ofärdiga projekt det finns i mitt/vårt liv, både större och mindre, ganska viktiga och oviktiga. Det fattas någonting för att det ska bli färdigt.


Ibland mår man dåligt av det ofärdiga, kanske t.o.m. skäms och vill inte visa det. Ibland kan man lämna det och gå vidare.
Härom dagen när vi var på Café Rävasten, så stod det en mindre skylt på den oklippta gräsmattan, ungefär så här: Den här trädgården ska bli perfekt nån gång. Jag skulle vilja ha den skylten. Ofta är det så som jag kan känna, någon gång ska jag bli färdig, ska det bli bra, ska det bli ordning... 


Bilderna i det här inlägget kommer från vår resa i Barcelona i våras, de är ifrån Sagrada Familia. Antoni Gaudis mästerverk. En helt fantastiskt vacker och mäktig basilika, som INTE ÄR FÄRDIG! Hundratals människor kommer varje dag, står i lååånga köer, betalar pengar och går runt och tittar, lyssnar på guider, fotar- på någonting som inte är färdigt!Även om katedralen inte är färdig, är det ändå väldigt mycket som är gjort.
Oerhört mäktig!


Det finns mycket man kan säga om denna fascinerande byggnad, om färgerna, ljuset, om ljudet - hur allt harmonierar för att budskapet ska nå fram på bästa sätt.


Det finns hur många symboler som helst, inget är på måfå -
men det är inte färdigt!
Vissa glasfönster är inte målade, en del pelare är inte klara, 
utvärtes är det mycket som fattas...


Trots det firar man gudstjänst/mässa här, och har gjort det i många år, både här nere i kryptan (fotot är taget snett uppifrån genom glasfönster), men också uppe i den stora kyrksalen. Man har inte väntat tills att allt skulle vara färdigt  och perfekt.


Besöket på Sagrada Familia var verkligen en höjdpunkt på vår resa. Jag blev helt tagen av denna mäktiga katedral med alla dess fantastiska detaljer. 
Kyrkfönstren älskade jag! Ljuset och färgerna. Och vilken rymd! 
För mig blev hela byggnaden ett starkt budskap.


Till allt detta vackra, så kunde jag inte låta bli att gilla byggställningarna och allt arbete som pågick runt omkring. För mig blev det en levande bild på att vi måste inte vänta med att leva, glädjas, bedja, älska tills allt är färdigt och klart. Mellan byggställningar och hammarslag finns mycket gott och rikt, som det är viktigt att ta vara på! 

Kanske blir katedralen aldrig färdig, utan får vara något som det jobbas med hela tiden, 
ett pågående verk, ett levande Guds hus...

Kanske blir alla mina större och mindre projekt aldrig färdiga... men de kan ha sin betydelse ändå, 
i det ofärdiga...

Och jag själv blir aldrig perfekt och färdig! Jag får vara och leva ändå!


Jag tänker på Tomas Tranströmers välkända ord:

"Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv efter valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall." Arkitekt och ursprunglig skapare till bygget var Antoni Gaudi. 
Byggstart: 1882. 
Öppnade för visningar november 2010. 
Höjd 170 meter.
Läs mer om du är intresserad!

Anledningen till att jag sitter och skriver så här mitt i natten är att jag väntar på gäster som skulle ha kommit med tåget norrifrån kl 19.15 - men är minst sagt försenade! SJ är verkligen inte perfekt!
Nu ska jag lägga mig en stund och hoppas på en telefonsignal snart...

1 kommentar:

  1. Ett helt nytt sätt för de flesta att se på det ofärdiga. Befriande! Tack, Birgitta!

    SvaraRadera