Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

lördag 6 juni 2015

Vatten, vatten...


Jag är i förberedelse inför morgondagen, då temat är "Vårt dop" och söndagens evangelietext handlar om Nikodemus (Johannes kap 3 vers 1-8). Det är många tankar som korsar mitt huvud just nu...




Jag har idag haft en Dopgudstjänst i Överluleå kyrka och en Vigsel- och dopgudstjänst i Gunnarsby kyrka. Bilden ovan är ifrån Gunnarsbyn, (drygt fyra mil från Boden). En ljus och fin kyrka. Gunnarsbyn tillhör Bodens pastorat.
http://www.svenskakyrkan.se/boden/om-gunnarsbyns-forsamling




Kyrkan omringas av vatten och ligger mycket vackert! Idag var kyrkan inte bara omringad av vatten vid sidan av kyrkan, utan det kom också ovanifrån, över kyrkan.




Vattnet gjorde sig också påmint inne i kyrkan. Dopvattnet. Samma Guds vatten. Allt vatten är skapat av Gud. Vattnet är allt levandes förutsättning. Varken människor, djur eller natur kan leva utan vatten. Så vill också dopet ge oss liv. Liv från Gud här och nu och efter jordelivets slut. Evigt liv.




Finns det någon rit som är så gammal som dopet?! Som i stort är sig likt genom alla år och som fortfarande har samma innebörd - och som "praktiseras" över hela världen? Dopet har funnits ända sedan Jesu tid, i snart två tusen år och Gud handlar fortfarande i sin kärlek till människan genom dopet. Det ger oss en delaktighet och ett sammanhang som är djupt rotat.
Om du är intresserad, predikas det i morgon i många kyrkor om "Vårt dop".




Dopet och tron är gåvor från Gud, som vi aldrig helt kan förstå och förklara. Men vi får vandra steg för steg, växa och mogna i vår tro och vårt dop. I dopgudstjänsten ber vi bönen:

Livets Gud,
uppfyll .... med din helige Ande,
och hjälp .... 
att dag för dag leva i sitt dop.




Till slut en bild från Gunnarsbyns församlings välfyllda Rättvisecafé. Det är väl värt ett besök!
---

Regnvattnet fortsätter att slå mot fönster och tak - vi som ska ha Friluftsgudstjänst i Matteuskyrkan i morgon ;-/  Det är tur att vi har en kyrka att vara i om det fortsätter så här...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar