Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

torsdag 4 juni 2015

Hen för sin hatt




Visst finns det en speciell lockelse med hattar?! Det är någonting med hatten....




Jag föreställer mig att det är ganska många både män och kvinnor som drömmer om att bära hatt. Att våga bära hatt. Ja, jag tycker att jag hör det nu och då... Varför krävs det extra mod för att bära hatt? Eller gör det inte det? Krävs det något särskilt av den som bär hatt? En viss stil? Jag vet inte. På en del ser det så naturligt ut, självklart på något sätt... När jag sätter på mig en hatt, känns det som om jag klätt ut mig, men det kanske bara handlar om att vänja sig?




Det finns ett uttryck "att vara karl för sin hatt", som betyder att duga något till, att låta göra sig gällande, att stå för sina åsikter, sitt varande... som naturligtvis borde gälla lika mycket kvinnor som män.
Förr var hatten en symbol för den fria mannen. Herrar med hatt var friherrar, de kunde klara sig själva, vara sina egna herrar. Det kanske gällde kvinnor också? Friherrinnor? Friherrarnas hustrur var kanske inte såå fria som herrarna själva, men jämfört med andra kvinnor så...




Det finns många olika sorters hattar i form och färg och kvalité. Vilken hatt passar mig/dig? Vad skulle den hatten säga om oss? I dag tror jag inte hatten alltid betyder att man är en fri människa. En hatt med breda brätten kan man gömma sig i, liksom hattar med flor över ansiktet. Jag kommer ihåg att mamma bar svart hatt med ett tunt svart flor när pappa hade dött. Det förklarade hon för oss att det var för att hon inte så "naket" och öppet behövde visa sin sorg och sina tårar för alla. Det var ett slags skydd. Liksom solhatten skyddar mot strålar och värme.

I dag, tror jag, de flesta bär hatt för att de tycker att det är snyggt, passar deras stil och som ett alternativ till mössa. Det är snyggt och "lite roligare" med hatt än med en "vanlig mössa" (vad det nu är?), tycker jag. Det finns roliga mössor också, förresten.



Cornelia provade hattar när vi var i Berlin - och köpte så småningom en svart.

Oavsett om vi bär huvudbonaden hatt, eller inte, är det bra om vi vågar vara "hen för sin hatt", vara dem vi är, våga stå för våra åsikter. Det är minsann inte alltid så lätt. Ibland får vi lov att dra ner brättena och skydda oss mot omgivningen. Det är viktigt det också. Förhoppningsvis ska vi ändå - för det mesta - kunna vara fria män och kvinnor; få göra våra val, misslyckas och lyckas, få pröva oss fram på de vägar vi önskar och tror på.

Kom i håg att det finns många olika hatt-modeller. Någon passar säkert dig och någon mig...




Alla foton är ifrån Berlin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar