Välkommen!


Det mesta som händer oss människor, som vi har behov av, tänker och tror är i grunden detsamma i alla kulturer, samhällsklasser och genom årtusenden. Ingenting är nytt under solen. Men det är inte mindre viktigt eller intressant för det. Tvärtom!
Här delar jag tankar och upplevelser som har anknytning till mitt liv. Ofta är det genom dikter, citat och böner, som jag tycker om. Du får gärna kommentera inläggen. Hur man gör läser du på sidan Om bloggen.

torsdag 9 oktober 2014

Som gjord av GLAS

Mina tankar har rört sig kring begreppet Glas en tid. Glas kan faktiskt betyda mycket. Det väcker många funderingar och även minnen hos mig. Både smärtsamma och goda.

När jag för hundra år sedan gick i lågstadiet, vågade inte pojkarna busa med mig - fick jag höra flera år senare - för de tyckte att jag verkade vara gjord av glas. De var rädda att jag skulle gå sönder om de tog i mig. Så lite de förstod. Det gjorde mer ont i mig än om de hade knuffat omkull mig. Det var snällt tänkt, på sitt sätt. Men glas kan tåla mer än man tror... Tänk bara på vilket sätt glas "föds" - i en het ugn!


 (En glasblåsare i glas från Orrefors,
som jag fick i present för många år sedan av en vän,
just därför att jag hade berättat det som står ovan.
Kommer du ihåg, Boye?)


Visst, glas kan vara mycket skört och ömtåligt. Det kan lätt gå sönder. Krossas. Man ska vara rädd om glas. Men det finns härdat glas också. Ja, t.o.m. okrossbart glas, som tål nästan vad som helst. Inte eftersträvansvärt i alla lägen... men det finns. Bra vid inbrottsförsök.

Glas kan vara genomskinligt. Osynligt. Man kan missa det som är gjort av glas. Gå rakt på. Gå rakt på en glasdörr till exempel.
Allt syns rakt igenom glas. Om det inte är för fläckigt.
Det genomskinliga glaset kan på rätt plats reflektera ljus.

Men det finns spegelglas också. Som man inte ser igenom, utan istället speglar omgivningen. Spegeln talar om vad som finns i närheten, vad som pågår.

Glas kan finnas i många färger. Och former.


(Linnéa Olsson, Het hyttan, är skaparen till dessa vackra glasföremål)


Och så har jag hört talas om plastglas, låtsasglas. Men de hör inte hit, egentligen.

En sak till om glas, innan jag slutar skriva, en otäck sak om glas. Hur än liten en glasflisa är, kan den rispa sönder, skära och skada.

Mer finns att säga om glas.(Glaskors från Stillhetens kapell, Gammelstad)

2 kommentarer:

  1. Vad lustigt. Jag skrev själv just ett inlägg om fönsterglas - hur det både speglar yttervärlden och låter betraktaren kika in för att ana det sin finns där innanför. Glas är verkligen ett häftigt material. Det tjänar till mycket. Också som en bild för oss människor...
    Tack för att du delade din berättelse - och inte minst din reaktion på händelsen i efterhand... Vi har ju vår egen bild av oss själva - och så möter vi andras bilder av oss. Ibland blir det en frontalkrock mellan dessa båda bilder.

    SvaraRadera
  2. Tack Elisabet, för din kommentar! Ja, det är sant, vår bild av oss själva och andras bild om oss, stämmer inte alltid. Vilket är sant?

    SvaraRadera